Vergadering 2 februari 2015 – Larix project

Eind 2011 zijn we van start gegaan met een project met Larix boompjes. De leden die toen hieraan wilden deelnemen hebben toen via onze club-sponsor Bonsai Studio Momiji aan een heel schappelijke prijs een Larix yamadori gekregen, en de bedoeling van dit project is om deze bomen over een langere periode als een gezamenlijk project te evalueren. Dit vooral om van elkaar bij te leren door op regelmatige basis onze ervaringen met elkaar te delen. We vragen ons dan af waarom het bij de ene lork al wat beter gaat dan als bij een andere? Welke verzorging en welke ingrepen zijn er gebeurd? Enz…

Bedoeling is om er binnen x aantal jaar een redelijk presenteerbaar boompje aan over te houden, en dat we onze ervaringen met deze boomsoort delen met de andere clubleden, zodat het een leerproject is voor iedereen. Het project is opgestart in oktober 2011 tijdens onze vergadering Larix als bonsai. Deze bomen zijn dan een eerste keer geëvalueerd tijdens de eerste vergadering van 2013, en verleden jaar een tweede keer tijdens de vergadering van 3 februari 2014. De winter is natuurlijk een mooie periode om Larix als bonsai te beoordelen omdat ze dan zonder loof staan, dus hebben we ook dit jaar nog eens onze lorkjes bovengehaald, en eens opnieuw gekeken hoe het met ze gaat…

Omdat Jean-Paul Polmans momenteel op reis is naar Japan, hebben we ons clublid Alain De Wachter gevraagd om de boompjes opnieuw te beoordelen, en gezamenlijk zijn we dan weer alle boompjes afgegaan, en hebben we onze ervaringen weer met elkaar uitgewisseld. Enkele van de originele boompjes hebben het helaas niet gehaald, maar zijn vervangen geweest door een ander exemplaar. Zij starten dan weer met iets achterstand opnieuw op. Andere boompjes beginnen daarentegen er al aardig uit te zien, en mogen al gerust pre-bonsai genoemd worden. Telkens bespreken we de verzorging die afgelopen jaar is gebeurd, en hoe we best verder gaan met het boompje…

EUK vergadering 2 februari 2015 - Larix project 024

EUK vergadering 2 februari 2015 - Larix project 025

Larix heeft een beetje de reputatie om niet echt goed tegen warmte in de zomer te kunnen, maar toch hebben de meeste leden hun exemplaar in volle zon staan, buiten de echt extreem warme dagen in de zomer met meer dan 30° C. Dan plaats je ze beter wat beschut. Belangrijk is dat de wortels het zeker niet te warm krijgen. Qua bemesting waren er verschillende methodes gebruikt. De ene gebruikte enkel vloeibare meststoffen, waar een andere het enkel bij organische meststoffen gehouden heeft. Bomen die vorig jaar opgepot waren hebben het in hetzelfde jaar wat minder goed gedaan, terwijl andere dan weer een heel goed groei-jaar hadden. Maar bij de meeste bomen begint er nu toch stilaan wat evolutie in te komen, en moeten er keuzes gemaakt worden in de verdere vormgeving. Alain heeft hier bij elk exemplaar zijn mening gegeven, en verteld hoe hij de verdere evolutie van de boom ziet. Hij gaf ook telkens wat punten ter verbetering aan, en vertelde de respectievelijk clubleden hoe ze best verder gaan met hun exemplaar. Uiteraard wast dit alles interactief, iedereen kon zijn zegje doen. En net dat maakt dit project zo interessant. Sommige dingen zijn nu eenmaal gebaseerd op de smaak van de eigenaar van de boom. Maar soms leer je ook weer bij door te kijken hoe het met andere exemplaren gaat, en hoe de eigenaar daartoe geraakt is…

EUK vergadering 2 februari 2015 - Larix project 003

EUK vergadering 2 februari 2015 - Larix project 017

EUK vergadering 2 februari 2015 - Larix project 029

Om alle bomen hier individueel te bespreken is wat teveel van het goede, maar enkele bomen wil ik jullie toch niet onthouden. Vergeet wel niet dat het lorken zijn die slechts enkele jaren in training zijn. De meesten hebben nog een heel lange weg voor de boeg, maar enkele beginnen er ondertussen toch al erg aardig uit te zien, en zullen ooit mooie bonsai worden…

EUK vergadering 2 februari 2015 - Larix project 005

EUK vergadering 2 februari 2015 - Larix project 009

EUK vergadering 2 februari 2015 - Larix project 030

Hierna werden nog enkele andere bomen die niet tot het Larix project behoorden besproken, en kregen de eigenaars weer wat goede tips mee naar huis om hun bomen te verbeteren. Om af te sluiten wil ik jullie nog onze tokonoma opstelling van de avond laten zien. Deze werd van een mooi exemplaar van Larix voorzien door Alain De Wachter. Het is een boompje dat hij vele jaren geleden heeft opgestart uit materiaal aangekocht in een tuincentrum, dat hij eerst een viertal in volle grond heeft opgekweekt, en daarna al ongeveer 15 jaar in training is. Nog maar eens het bewijs dat je van heel simpel materiaal heel mooie dingen kunt maken…

Tokonoma opstelling Larix Alain de Wachter 2

Larix tokonoma opstelling

Accent tokonoma opstelling

Het mag gezegd worden, Larix is een bijzondere mooie boomsoort om als bonsai door het leven te gaan. Een snelle groeier met mooie schors op rijpere leeftijd, mooie herfstkleuren, telkens een mooi schouwspel om ze in het voorjaar weer zien uit te lopen. Een must om in elke collectie minstens eentje te hebben…

Veel bonsaiplezier iedereen, en  zoals Alain zegt: “knip ze”.

Tokonoma opstelling Larix Alain de Wachter 3

Tot de volgende!

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »