Vergadering 2 maart 2015 – Lezing over Bristlecone pines door J.P. Polmans

In de zomer van 2014 heeft Jean-Paul Polmans tijdens een rondreis in de Verenigde Staten het Bristlecone Pine National Park bezocht, iets wat hij al heel lang in levende lijve wou gaan bekijken. Het Bristlecone Pine National Park staat bekend voor zijn prachtige oude dennen die leven onder de meest barre berg-omstandigheden tussen de 2850 en 3450 m, in een gebied met intense zon, gure wind, slechts 30 cm neerslag per jaar, voornamelijk sneeuw. Deze dennen staan er voor bekend dat ze bij oudste levende organismen ter wereld behoren. Het zijn prachtige bomen met schitterende dode hout partijen die elke bonsai liefhebber doen watertanden. Jean-Paul heeft er tijdens zijn bezoek natuurlijk veel foto’s gemaakt, en aan de hand van dit beeldmateriaal heeft hij ons ingewijd in de wondere wereld van de ‘Bristlecone’ dennen…

EUK vergadering 2 maart 2015 - Lezing Bristlecone pines 005

EUK vergadering 2 maart 2015 - Lezing Bristlecone pines 004

EUK vergadering 2 maart 2015 - Lezing Bristlecone pines 007

Op zijn eigen manier – met veel animo – legde Jean-Paul ons zijn zoektocht naar de oudste boom ter wereld uit, en liet hij ons prachtige bomen zien met de meest bizarre partijen dood hout. We kregen ook een DVD te zien met wat meer uitleg over het park zelf, en de eeuwenoude bomen. Enkele bomen zouden zelfs meer dan 5000 jaar geleefd hebben voor ze het loodje hebben gelegd! Maar dat is niet de enige reden dat ze zo uniek zijn. Het zijn niet alleen natuurkunstwerken, maar het zijn ook levende stukken geschiedenis die de geleerden veel hebben bijgedragen aan dendrologie, en ook hoe we in ons huidig tijdperk kunnen bepalen hoe oud nu iets is. Ze hebben dus ook enorm veel betekend voor archeologie…

EUK vergadering 2 maart 2015 - Lezing Bristlecone pines 010

EUK vergadering 2 maart 2015 - Lezing Bristlecone pines 011

Soms lijkt het wel een onaards landschap met bizarre dode en levende boomsculpturen, maar als bonsai liefhebber kan je zeker niet naast die prachtige doodhout partijen kijken, en hoe deze planten zich in de meest barre omstandigheden vastklampen aan het leven. Gewoonweg moeder natuur op haar best! Jean-Paul zelf was er zo onder de indruk van dat hij al plannen heeft om terug te keren…

Onze club-tokonoma werd dit keer opgevrolijkt door een prachtige Taxus van Rick van den Eijnden, met – heel toepasselijk voor de avond – een mooie partij dood hout. Deze boom heeft pas zijn tweede vormgeving achter de rug, en belooft nu al een heel mooi exemplaar te worden.

1

2

En als toetje hadden we ook nog een jarige onder ons midden, die ons getrakteerd heeft met wat lekker zelfgemaakt gebak. Het was dus weer een mooie avond die weeral heel snel voorbij was…

EUK vergadering 2 maart 2015 - Lezing Bristlecone pines 006

Over enkele weken zal ons clublid Márcio Meruje uit Portugal een demo doen op een mooie startplant die voorzien wordt door onze sponsor Jean-Paul Polmans van Bonsai Studio Momiji. De meesten van ons kennen Márcio wel al wat langer, maar voor degenen die hem niet zo goed kennen; Márcio is in 2003 gestart met bonsai, en is al meerdere jaren leerling bij o.a Jean-Paul Polmans en Mario Komsta. Zij die al eens met Márcio aan een boom gewerkt hebben, weten dat hij een heel begaafd bonsaika is, en heel mooie dingen kan maken. Hieronder nog een voorbeeld van vrij recent werk van Márcio…

Marcio beforeafter

Tot dan!

Hans

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »