Vergadering 3 oktober 2011 – Larix als bonsai

Larix is altijd al een buitenbeetje geweest voor de bonsai liefhebbers, daar het zowat de enigste conifeer is die zijn loof verliest in de winter. Ruw materiaal en redelijk dikke stammen zijn relatief vrij vlot te verkrijgen. En ook heeft Larix dikwijls een heel mooie gele herfstkleur die de soort erg aantrekkelijk maakt voor bonsai doeleinden. Reden genoeg om deze soort eens wat dichter onder de loep te nemen…

Via Bonsai Studio Momiji hebben we de club kunnen voorzien van een mooi lot yamadori lorken, die we dan als clublid konden aankopen voor een heel zacht prijsje. Het verworven geld van de verkoop van deze lorken zal voor een groot deel terug naar de clubkas gaan, dus we investeren dan ook een beetje in ons club-programma van volgend jaar. We gaan proberen om deze bomen over een langere periode als een gezamenlijk project te evalueren, en dit vooral om van elkaar bij te leren door onze ervaringen met elkaar te delen. Waarom gaat het bij de ene lork al beter dan als bij de andere? Welke verzorging is er gebeurd? Welke ingrepen zijn er gebeurd? Enzoverder… Let op, het is zeker geen wedstrijd om als eerste er een bonsai van te maken, bedoeling is om er binnen de 5 jaar een redelijk presenteerbaar boompje aan over te houden, en dat we onze ervaringen met deze boomsoort delen met de andere clubleden. Het is dus een leerproject voor iedereen…

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

We hebben allemaal onze lork de eerste snoeibeurt gegeven, dode en onnodige takjes werden verwijderd, en er werd al eens gekeken naar de mogelijkheden van elk boompje. We gaan deze bomen nu over een langere periode opvolgen, dus als het goed is komt hier volgend jaar zeker een vervolg op!

Tot de volgende!

Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate ยป