EUk vergadering 3 februari 2014 – Het Larix project

Tijdens deze vergadering hebben we onze lorken uit het Larix project dat we eind 2011 opgestart hebben nog eens onder het stof uitgehaald, en samen met enkele andere Larix exemplaren besproken. Er werd gekeken naar de evolutie van elke boom, en kort besproken hoe men het best verder gaat met elk boompje. Ook hebben we enkele nieuwe bomen besproken, en Jean-Paul heeft ons wat meer uitleg gegeven over de methode van het snoeien van Larix, en hoe men lorken in het algemeen best verzorgt…

Mooie opkomst voor deze vergadering...
Mooie opkomst voor deze vergadering…

En JP had ook nog een mooie Larix van een studente meegebracht om een korte demo op te doen. Alain de Wachter was zo vriendelijk om het bedraden op zich te nemen, terwijl JP voor de uitleg de boompjes zorgde…

Someone has to do the job! In plaats van "knip ze" wat het deze keer "bedraad ze"...
Someone has to do the job! In plaats van “knip ze” wat het deze keer “bedraad ze”…

Alle boompjes uit ons Larix project zijn dan één voor één op de tafel in het midden gezet, en werden kort besproken qua ontwikkeling, gezondheid, en de verdere toekomst. Het was snel duidelijk dat sommige bomen het veel beter gedaan hadden als anderen. Dit ligt niet noodzakelijk aan de eigenaar, sommige bomen hebben na het uitgraven nu eenmaal wat meer tijd nodig om op te starten. En zolang de bomen geen stevige groei tonen, kan je best wachten om er zware ingrepen op te doen! Enkele belangrijke punten die we in acht moeten houden bij Larix, is het feit dat je Larix in de zomer beter niet snoeit. Laat de bomen dan groeien, ze hebben het namelijk niet graag dat je dan snoeit, en het put de bomen bovendien uit. Snoeien doe je beter na de naaldval in de winter, je hebt dan ook een beter zicht op wat je snoeit!

Enkele van de besproken exemplaren...
Enkele van de besproken exemplaren…

Uitleg van onze 'maestro'...
Uitleg van onze ‘maestro’…
Martin en zijn test-exemplaar-Larix...
Martin en zijn test-exemplaar-Larix…

Bovenstaand exemplaar had tot twee jaar terug zwakke groei. Door goed te snoeien, was de groei veel beter het jaar er op, en zat deze vooral op de juiste plaatsen, wat de ontwikkeling van de boom dan ook versneld. Aan de hand van enkele voorbeelden werd dit mooi uitgelegd door JP. Een Larix mag je ook goed water geven, en bij bomen in opbouw ruim bemesten. Bij bomen in rijpere fase geef je best veel minder of zelfs helemaal geen bemesting meer, zodat de bomen niet te fel uitgroeien wat dan onnodige problemen veroorzaakt bij deze soort. Een lork zet je best in een goed drainerend mengsel zoals 50 % akadama en 50 % bims, en zet je best niet in de volle zon in de zomer. Ook altijd goed opletten met schimmels en insecten! Ruim altijd zo snel mogelijk de gevallen naalden op, omdat deze mogelijk dragers zijn van schimmels. Een goede behandeling in deze periode met een winterolie is ook heel belangrijk om problemen met insecten zoals luis te voorkomen!

Correct snoeien voor een betere vertakking...
Correct snoeien voor een betere vertakking…

Enkele bomen die tijdens deze avond de revue gepasseerd zijn, zoals deze aparte creatie van Hennie Roos:

Hennie en zijn Larix in vlotstijl
Hennie en zijn Larix in vlotstijl
EUK Larix project 3 februari 2014 016.jpg
Mooie basis !!!

Mooie lork in opbouw van Walter B.

EUK Larix project 3 februari 2014 029.jpg
Let op de mooie shari …

Een ‘brede’ Larix van Willy van de Ven…

Een mooie hellende Larix met brede voet...
Een mooie hellende Larix met brede voet…

 

De avond werd dan afgesloten met de vormgeving van de Larix die Alain in draad had gezet…

EUK Larix project 3 februari 2014 049.jpg
Vormgeving door JP Polmans
EUK Larix project 3 februari 2014 050
Takje voor takje uitvormen…

Met dit mooie resultaat:

Larix na vormgeving
Mooi uitgevormd…

Veel plezier met je eigen Larix exemplaar, en tot de  volgende…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »