Vergaderingen 2012

Vergadering 3 december 2012 – Boomfysiologie door T.J. Klein

Afgelopen maandag hadden we Teunis Jan Klein uitgenodigd om ons wat meer bij te brengen over boomfysiologie. Of in meer begrijpbare taal; hoe werkt een boom nu juist? Hoe groeit een boom? Wat is fotosynthese? Hie zit een boom in elkaar? Wat gebeurt als je snoeit? Hoe moet je denken bij het bemesten van bonsai? In welke mate moet je bonsai beschermen tegen de winter? (Enz…, er werden nog veel andere items besproken!)


Teunis Jan heeft er ons zijn visie en manier van werken meegegeven, en ook interactief ingespeeld op wat wij er over te vertellen hadden. Via een powerpoint presentatie kregen we heel wat nuttige uitleg mee over hoe een boom nu juist in elkaar steekt, waar je rekening mee moet houden, en hoe je dat in je voordeel kunt gebruiken. Volgens Teunis Jan Klein is bonsai een pak eenvoudiger als je begrijpt hoe een boom groeit, en als je jezelf achter het stuur kunt zetten, om te bepalen hoe het verder moet met je boom als bonsai…


Aan de hand van enkele bomen die hij meegebracht had, liet hij ons zien wat hij telkens bedoelde met zijn uitleg. Hij legde ons uit hoe je een fijne vertakking krijgt op bonsai, en wat daar de gebruikelijke technieken voor zijn. Ook over enten en dood hout bij bonsai werd er wat verder uit gewijd. We kregen wat tips mee over waar je moet op letten als je bomen verpot, en hij gaf ons ook mee dat we onze bomen veel gezonder krijgen door doelgericht te bemesten. Je kan immers pas goed resultaat boeken als je op gezonde exemplaren werkt! Gebreken werden besproken, en ook remedies voor deze gebreken werden in begrijpbare taal mooi uitgelegd door Teunis Jan. En tenslotte werd ons ook uitgelegd dat we onze bomen ook de nodige rust moeten geven in de winter. Ze hebben wat lichte vorst nodig om volledig tot rust te komen, en het is zeker niet gewenst om je bomen de ganse winter in een serre vorstvrij te houden. (Zeker niet als er nog vorst komt, terwijl de interne klok van de boom al op groeien staat!) Kortom, veel uitleg over een heel uitgebreid onderwerp. Natuurlijk is er op zo’n avond te weinig tijd om daar overal uitgebreid op in te gaan, maar ik denk dat iedereen toch wel enkele leuke tips of wat nieuwigheden heeft meegekregen, die kunnen bijdragen tot het groeien in onze hobby.

Hieronder nog enkele foto’s van deze avond:Nog enkele foto’s van wat bonsai die Teunis Jan had meegebracht ter illustratie:
Onze dank aan Teunis Jan Klein voor de verre verplaatsing voor zijn lezing, en om af te sluiten nog een foto van de tokonoma opstelling van de maand: een mooie meerstammige Acer palmatum, met de jaren opgebouwd uit eenvoudig verkrijgbaar materiaal door Alain de Wachter. Mits het nodige geduld, kan je ook van eenvoudige dingen mooie bonsai maken…


Zo, dat was het dan weer voor deze keer. Volgende vergadering is onze nieuwjaarsreceptie/statutaire vergadering. En we gaan ons Larix project dat we een tijdje terug opgestart hebben eens herbekijken, en een keer evalueren hoe het nu best verder moet met deze bomen. Iedereen nog prettige feestdagen toegewenst, en alvast een voorspoedig 2013 toegewenst!

Tot de volgende…

Mvg,
Hans

Vergadering 5 november 2012 – Acer als bonsai

De Acer palmatum oftewel de Japanse esdoorn is één van de meest populairste gebruikte soorten voor bonsai, en veel heeft volgens mij dan ook te maken met de spectaculaire verkleuringen van het blad per seizoen. Het is een soort die ook goed reageert op bonsai technieken. Kortom, als je een bonsai verzameling hebt zonder esdoorn, dan doe je jezelf toch wel te kort. Tijd om eens een avondje aan deze specifieke soort te besteden in onze club…


Jean-Paul Polmans had het op zich genomen om zijn kennis van deze soort met ons te delen. Er waren enkele exemplaren mee gebracht door enkele leden, en deze werden dan ook besproken. In de tokonoma stond een drietandsesdoorn op rots van JP, en we hebben dan ook eventjes het gehad over de buergerianum als soort. Net zoals bij palmatum, is het van essentieel belang dat de bomen steeds kerngezond zijn. Als je een goede vertakking wil bekomen, heb je stevige groei en aldus een gezonde boom nodig! Dit kan je enkel verwezenlijken door een stevig en goed bemestingsschema, en er voor te zorgen dat de boom niet stil valt tijdens zijn groei. Door op geregelde tijdstippen blaadjes te plukken, hou je deze soort aan de groei. Er komt hierdoor ook weer meer licht en lucht binnenin de boom, wat nieuwe knopzetting weer bevordert.Uiteraard is het ook belangrijk dat we de bomen vrij houden van insecten zoals bladluis. Grijp daarom tijdig in als je iets abnormaals merkt. Het belangrijkste probleem tegenwoordig zijn echter schimmels. Bladschimmels kunnen het aanzicht van een esdoorn behoorlijk verpesten, en niet te vergeten; het verzwakt je boom ook behoorlijk. Daarom is het van essentieel belang dat je er steeds tijdig bij bent om deze bomen te behandelen met een stevig fungicide. Je dient dit minstens elk seizoen een keer preventief te doen, liefst nog meer indien mogelijk. En de manier waarop je dit doet heeft ook heel veel belang. Gewoon het loof eens besproeien, is onvoldoende. Je moet er voor zorgen dat alles binnenin de boom ook geraakt wordt door het fungicide. In het beste geval kan je ook de rest van je tuin besproeien met een Kärcher hogedrukreiniger. Wel opletten voor vijvers en huisdieren uiteraard. Gebruik steeds een beschermend mondmasker, en een regenpak zodat je zelf ook niet ‘ontschimmeld’ wordt.


Ook is wenselijk om je winterberging eens goed zuiver te maken en te ontsmetten, alvorens ze in gebruik te nemen. Haal alle afgevallen bladeren zonder uitzondering weg, deze bevatten mogelijk miljoenen sporen die zich weer verder kunnen verspreiden. Hygiëne is dan ook heel belangrijk bij deze soort. Het desinfecteren van je snoei-gereedschap is zeker geen overbodige luxe. Eenmaal de bomen dan goed gezond zijn, zullen ze je belonen met goede en stevige groei, die je dan weer kan gebruiken voor de verfijning van je boom. En zeg nu zelf: wat is er mooier dan een prachtig vertakte esdoorn in de winter?

Veel succes iedereen!

Vergadering 3 september 2012 – Lezing door Maarten van der Hoeven

Op maandag 3 september hadden we op onze club Maarten van der Hoeven uitgenodigd om ons wat bij te brengen over shohin schalen, en ook over de verzorging van Juniperus. Maarten had voor deze gelegenheid ons heel wat shohin schalen meegebracht, en elke schaal heeft zo natuurlijk zijn specifieke kenmerken. Er zijn niet alleen veel verschillen in vorm en grootte, maar ook hoe ze gemaakt en gevormd zijn maakt veel uit. Dikwijls ben je verbaasd over een prijs van zo’n klein minuscuul beschilderd schaaltje, maar als je dan goed naar het detail in het werk kijkt, begrijp je al snel dat dit niet zo maar snel gemaakt is geweest.

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

In detail en afwerking kruipt natuurlijk veel tijd, en dit vertaald zich dan ook dikwijls in de prijs van een schaaltje. Doch moet men zeker attent blijven bij aankoop van een schaal, want tegenwoordig is er ook veel namaak in de omloop. Vooral oude en antieke schalen worden gereproduceerd aan een zo lage mogelijke kostprijs, om ze dan te verkopen aan bijna dezelfde prijs als de antieke schalen! Maarten gaf ons wat tips hoe we zulke schalen kunnen herkennen.

Na het verhaal over de schalen, heeft Maarten ons nog uitleg gegeven over de verzorging van Juniperus, en aan de hand van voorbeelden getoond hoe het moet, en hoe het niet moet. We hebben wat uitleg gekregen over de vele variëteiten die er zijn, hun voor- en nadelen. In Japan wordt er zo al vele jaren veel Itoigawa Juniperus geënt op andere soorten Juniperus, dit met doel om de waarde van de bomen te verhogen. Juniperus is dan ook een vrij dankbare soort om op te enten, en als men het goed uitvoert, is het in later stadium haast niet meer te merken.


Als laatste hebben we samen nog enkele meegebrachte bomen van leden besproken, en wat tips van Maarten meegekregen om ze te verbeteren. Het was dus zeker weer een boeiende avond, en we zien Maarten zeker graag nog eens terugkomen om ons weer wat meer bij te brengen!

Als laatste nog een foto van de tokonoma opstelling van deze maand, die door mezelf was opgesteld: een shohin opstelling met een zwarte den, een driestam Rhododendron, en een Zelkova bezem…

Tot de volgende!

Vergadering 4 juni 2012 – Inheemse bomen als bonsai

Deze keer zijn we wat dieper ingegaan op enkele inheems boomsoorten als bonsai, bomen die men soms al eens durft te vergeten als men al dat Japanse importgeweld ziet. Inheemse soorten zoals beuk, berk, eik, meidoorn, enz. kan men mits wat zoekwerk ook hier in onze lage landen en contreien vinden, en zijn zeker niet ongeschikt om mooie bonsai van te maken. Je moet enkel het goede uitgangsmateriaal weten te vinden, en de moeite er willen in steken om ze om te vormen tot een mooie bonsai. Men kan met vrij jong materiaal beginnen, als men goed beseft dat er een lange weg moet afgelegd worden. En dan zijn er ook mensen die prachtige stukken weten te vinden, waarvan de basis niet moet onderdoen aan Japanse importbomen. Een groot voordeel van inheemse boomsoorten tegenover Japanse import bomen, is dat ze van nature goed zullen groeien in ons klimaat. Ze komen hier immers in de vrije natuur voor!

Er waren helaas niet zo heel veel bomen meegebracht ter bespreking, maar toch is het weer een heel interessante avond geworden. De aanwezige bomen w<aren zeker de moeite waard, en werden uitvoerig besproken qua verzorging en onderhoud, en hier en daar werden zelfs enkele ontwerpsuggesties gegeven aan de respectievelijke eigenaars. Persoonlijke bevindingen met bepaalde boomsoorten werden weer onder elkaar uitgewisseld en besproken. Hieronder een kort fotoverslag:

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

Dit was de laatste vergadering voor de zomervakantie. De volgende vergadering zal doorgaan op maandag 3 september met als centrale gast Maarten van der Hoeven uit Nederland, die ons weer een mooie lezing zal presenteren. Maar eerst gaan we nog eens samen genieten van onze jaarlijkse traditionele club BBQ die zal doorgaan op zaterdag 30 juni 2012. Voor de rest wens ik iedereen nu al een prettig zomerverlof toe…

Tot de volgende!

Vergadering 7 mei 2012 – Lezing over ziektes en plagen door Edialux

We hadden Laurent Bernaerts van Edialux vorig jaar al eens te gast gehad in onze club voor een lezing over ziektes en plagen, en toen heeft hij bepaalde ziektes en plagen besproken, en hoe we ze kunnen behandelen. We hebben Laurent dit jaar nog eens uitgenodigd, maar dit keer hebben we hem gevraagd om specifieke ziektes en plagen bij veel voorkomende bonsai boomsoorten te bespreken. Ik heb Laurent dus een lijst bezorgd met de meest voorkomende bonsai boomsoorten, en hij heeft dan de meest courante ziektes en plagen per boomsoort gebundeld, en daar dan een bespreking van gegeven.

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

Er werd ons nog eens duidelijk gemaakt dat enkel met een juist toegepaste behandeling bepaalde plagen en ziektes kunnen vermeden of overwonnen worden. In het geval van bonsai is het zelfs al heel belangrijk om preventief de juiste maatregelen te nemen om problemen te voorkomen. We kunnen al heel wat info over komende ziektes en plagen vinden op het waarschuwingssysteem Garden Alert van Edialux. Determinatie van de juiste ziekte of plaag blijkt dikwijls een groot probleem te zijn, zeker als het gaat om schimmelziektes. Bij aantasting van waardevolle exemplaren is het daarom zeker aangewezen om eens een staal op te sturen naar het Diagnosecentrum van ILVO om een juiste diagnose te verkrijgen. Zo’n staalname of diagnose zou ergens rond de 60 euro kosten, maar kan uitsluiting bezorgen in veel gevallen. Immers, als je juist weet waar je het mee te doen hebt, is het ook veel eenvoudiger om een correct bestrijdingsplan samen te stellen.

Alle middelen die tijdens de lezing besproken werden, kan je uiteraard terugvinden op de Website van Edialux. En je vind er natuurlijk ook een overzicht van alle mogelijke gekende problemen, met de gepaste oplossing per probleem. Belangrijk is dat men tijdens een behandeling de voorgeschreven dosis respecteert, en op de juiste tijdstippen behandeld. Zo is de temperatuur al een heel belangrijke factor voor een behandeling. De meeste actieve stoffen zijn immers enkel goed werkend bij een temperatuur tussen 15 en 25 ° C. Buiten deze temperaturen verliezen zij dikwijls hun slagkracht! Ook lichtgevoeligheid speelt soms een rol. En natuurlijk moeten we onszelf met de gepaste kledij beschermen als we een behandeling uitvoeren met gevaarlijke producten.

Voor de leden die tijdens deze vergadering niet aanwezig konden zijn, hebben we een samenvatting van deze lezing gekregen van Laurent. Deze kan volgende vergadering begin juni nog meegegeven worden. (Vraag er naar bij mij!)

Volgende vergadering begin juni zal gaan over inheemse bonsai soorten zoals berk, beuk, eik, enz. Iedereen op post!

Mvg Hans

31 maart 2012 – Werkweekend verpotten

Helaas heb ik zelf door omstandigheden niet kunnen deelnemen aan deze workshop, en heb ik er ook geen foto’s van. Maar dit werkweekend is doorgegaan in Bonsai Studio Momiji. Hier nog een foto van Lydie aan het werk:

Vergadering 12 maart 2012 – Mario Komsta

We hadden Mario Komsta uitgenodigd bij EUK om ons wat meer bij te brengen over het correct verpotten van bonsai. Iedereen die al eens een workshop gevolgd heeft met Mario Komsta weet dat hij niet de gemakkelijkste is als het aankomt op correctheid bij een verpotting. Half werk wordt door hem niet getolereerd, een goede voorbereiding is een must. Als je een boom verpot moet je het direct goed doen, en geen half werk leveren. Verpotten van bonsai is namelijk een van de meest stressvolle gebeurtenissen voor onze bomen, en als het daar mis gaat kan zoiets enorm veel schade opleveren. Het is daarom zeer belangrijk om een verpotting steeds goed voor te bereiden, en er voor te zorgen dat je alle materialen ter beschikking hebt staan. Zorg ook dat je alle ingrediënten van je grondmengsel hebt klaar liggen, en dit uitgezeefd, en in de juiste korrelgrootte. Zo vergelijkt Mario een verpotting van bonsai met een chirurgische ingreep. Het is dus eigenlijk hetzelfde als een mens opereren, en het zou dan ook nogal dom zijn om te opereren als je niet al het benodigde materiaal hebt klaar liggen. Een chirurg moet immers ook niet gaan zoeken naar het juiste gereedschap tijdens een operatie…

Wees dan ook altijd goed voorbereid als je een boom gaat verpotten, en verwacht jezelf aan mogelijk onvoorziene problemen. De pot die je wil gaan gebruiken kan zo soms op één of andere manier toch niet zo goed passend zijn voor de boom, en dan moet je uiteraard een alternatief hebben klaar liggen. De wortelpartij kan er helemaal anders uitzien als gedacht, of het kan in sommige gevallen bijzonder moeilijk zijn om een boom te fixeren in zijn pot, enz. Ik denk niet dat ik hier een lijst met alle gereedschappen moet gaan zetten die je mogelijk nodig kan hebben tijdens een verpotting, maar je begrijpt ook wel dat het niet mooi is als je een bepaald stuk gereedschap niet kan vinden tijdens een verpotting, of het zelfs helemaal niet hebt. Een boom uit zijn pot halen, en hem ontdoen van zijn oude grond, betekend dan ook dat je alles hebt klaarstaan om vlot de boom te kunnen verpotten zonder al te veel tijd te verliezen. Het zal jullie al wel duidelijk zijn: een goede voorbereiding is al half het werk gedaan.

Ga daarna als volgt te werk tijdens een verpotting:

– Knip alle verankeringsdraden onderaan de pot los, meestal kan je dit doen door de pot op zijn kant te zetten, en de stam goed vast te houden. (Wel opletten met soorten met een delicate schors!)

– Ga met een verpotsikkel langs de binnenkant van de rand van de pot, om de boom los te krijgen uit de vorige pot. Afhankelijk van de grootte en de soort, kan je hier wat spatie met de rand van de pot laten. (Bij ruw materiaal zoals yamadori in een plastic emmer is dit uiteraard niet van toepassing)

– Haal de boom voorzichtig uit zijn pot, en ondersteun de wortelkluit bij het uithalen, zodat er geen wortels kunnen afscheuren door het gewicht van het grondmengsel. Bij grotere en zwaardere bomen is het altijd verstandig om wat hulp te hebben van een tweede persoon. Verpotbakken zijn ook altijd handig tijdens een verpotting. Plaats de wortelkluit op een stabiele ondergrond.

– Met een eetstokje of verpothark kan men nu het oude grondmengsel verwijderen. Wel opletten met grote verpotharken, die kunnen snel veel schade aanrichten. Het is dan ook logisch dat je geen shohin verpot met een grote verpothark, en vice versa. Als de wortels stevig aan het matten zijn, is het belangrijk dat je de wortelkluit goed bestudeerd. Als er binnenin het grondmengsel voldoende fijne wortels zitten, kan je deze mattende wortels aan de buitenkant verwijderen met een scherpe spatel. (ook aan de onderkant!) Of je kan het voorzichtig ontwarren met een eetstokje. De meeste loofbomen kan je ontdoen van al de oude grond, bij coniferen laat je best een deel van het oude grondmengsel zitten. Probeer altijd de wortels van binnen naar buiten uit te kammen. (radiaal naar buiten toe)

– Nadat alle oude grond verwijderd is, kan je de wortel eens goed inspecteren, en kijken of er eventueel ergens een correctie moeten gebeuren. (Er is uiteraard weer veel verschil in ruw materiaal en verder gevorderde bonsai!) Met een scherpe (en hygiënische!) wortelschaar snoei je de wortelkluit bij. Dikkere wortels kunnen eventueel nog gebogen of opgespannen worden indien nodig. Met een tuinslang kan je de wortelkluit goed zuiver maken, mits de soort het toelaat natuurlijk. Probeer ook altijd een vlakke wortelkluit te verkrijgen, zonder al te veel grote gaten binnenin.

– Als de wortelkluit goed bij gesnoeid is, kan je de nieuwe pot (of de oude pot als je hem niet wil vervangen) gaan vullen met het nieuwe grondmengsel. De eerste laag is de drainage laag, en die bestaat uit 1 maat grotere korrelgrootte dan het mengsel dat je tussen de rest van je wortelkluit gaat gebruiken. Leg dan een laag van het juiste grondmengsel boven op de drainage laag. Plaats je boom, en kijk of de hoogte goed is. Pas de hoogte aan indien nodig, en werk de boom met een heen en weer draaiende beweging in op het grondmengsel. Dan ga dan je boom vastzetten in de pot met behulp van de verankeringsdraden. Een goede verankering van de boom in de pot is een must. Denk dus altijd goed na als je de verankeringsdraden aanbrengt in de pot, zodat je de boom zonder al te veel problemen kan vastzetten in de pot. Bij sommige pot-modellen is dit al iets moeilijker, en ga je noodoplossingen moeten bedenken. Dit kan gaan van schroeven in de stam, of het gebruik van een stuk bamboe dat je boven op (of zelfs binnenin als dat steviger is) de wortelkluit kan plaatsen, om hieraan de verankeringsdraden vast te zetten. Bij hogere potten (zoals bij een cascade) kan je dan steeds wat grondmengsel bijvullen, en dan met een eetstokje de grond goed inwerken tussen de wortels, en daarna weer een nieuwe laag aanbrengen, enz. Probeer er ook altijd voor te zorgen dat je verankeringsdraden of andere hulpmiddelen niet zichtbaar zijn boven op het grondmengsel!

– Belangrijk is ook dat je geen luchtgaten in je grondmengsel laat zitten. Daarom gebruiken we een eetstokje om de korrels tussen de wortels in te werken. Ga hier altijd voorzichtig mee te werk! Het is niet de bedoeling dat je wortels gaat verpletteren, of de korrels in het grondmengsel gaat vergruizen! Je duwt het eetstokje zonder al te veel druk te zetten in het grondmengsel, en maakt een licht draaiende beweging, zodat de korrels dieper kunnen zakken waar plaats over is. Gebruik de juiste grootte van eetstokje naargelang je boom en de korrelgrootte. Ga ook systematisch te werk. Begin in het midden van de wortelkluit zo dicht mogelijk bij de stam, en werk naar buiten naar de potrand toe, en werk zo de pot rond in 1 bepaalde richting. Vul bij waar nodig, niet teveel in 1 keer, en als de korrels niet meer naar beneden zakken, zit het in principe wel goed.

– Met een kokosborsteltje kan je nu het overtollige grondmengsel weg borstelen langs de randen van de pot. Zorg dat je grondmengsel overal goed gelijk ligt. Voor een goede watergift is het ook belangrijk dat je grondmengsel iets onder de potrand uitkomt. (anders kan het water over de potrand wegvloeien bij de watergift) Op plaatsen waar de fijnere wortels bovenaan zitten leg je best een laagje vers sphagnum mos op, om deze te beschermen tegen uitdrogen.

– Als alles goed gegaan is, is de verpotting nu achter de rug. Een goede watergift is natuurlijk noodzakelijk nu! Belangrijk is dat alle stof nu weg gespoeld wordt. Geef daarom zolang water totdat er weer helder water langs de drainagegaten uitloopt. Gebruik altijd een gieter met een zeer fijne broes.

Even belangrijk als de voorbereiding is de nazorg van een boom na een verpotting. Plaats een pas verpotte boom in een serre als je die hebt, en verplaats de boom niet onnodig om nieuwe wortelgroei zo weinig mogelijk te verstoren. Zeker niet onmiddellijk in de volle zon gaan zetten, en best ergens beschut tegen de wind. (uitdroging!) Een goede luchtvochtigheid en wat bodemwarmte kunnen veel nut hebben bij wat moeilijkere gevallen, en eventueel kan je ook wat vloeibare hormonen toedienen te bevordering van de wortelgroei. De eerste twee tot drie weken dien je de boom niet bemesten, maar daarna kan je stilaan met lagere dosissen de bemesting opnieuw gaan opbouwen. Bij windstil weer kan je de boom al eens uit de serre zetten, maar ook weeral opletten met felle zon.

Watergift is ook heel belangrijk bij pas verpotte bomen. Je moet niet elke dag water gaan geven als het niet nodig is. Laat de wortelkluit tussen in wat aandrogen, maar ook zeker niet uitdrogen. (Wederom is er weer verschil in boomsoorten!) Een goede kleine dagelijkse controle kan achteraf veel grotere problemen voorkomen. Opletten met vogels die gek zijn op het sphagnum mos als je je bomen terug buiten zet, zij kunnen snel grote schade aanbrengen. Fixeer eventueel wat wortelnet bovenop het grondmengsel zodat de vogels er niet aan kunnen.

Waarschijnlijk ben ik hier nog één en ander vergeten te vermelden. Maar het zal wel duidelijk zijn dat verpotten niet de meest gemakkelijke ingreep is in een leven van een bonsai. Als je dit goed doet, garandeer je jezelf een betere ontwikkeling van je boom. Doe je het slecht, kan het veel problemen bezorgen en soms zelfs slecht aflopen voor de boom. Over grondmengsels is er ook al veel gediscussieerd, maar Mario raad iedereen aan om goede kwaliteit akadama te gebruiken in combinatie met kyriu, bims of ander vulkanisch gesteente. De verhoudingen verschillen wat naargelang de boomsoorten. Zuurminnende soorten zoals Azalea’s prefereren speciale grondmengsels zoals kanuma. Als je hierover twijfelt vraag je best altijd op voorhand advies. Gebruik zeker geen bestandsdelen waarvan je niet zeker bent dat ze deugen.

Mario heeft ons aan de hand van enkele voorbeelden op zijn laptop laten zien wat er allemaal mogelijk is bij wat moeilijkere gevallen tijdens een verpotting. Hij toonde ons hoe een gezonde wortelkluit er hoort uit te zien bij verschillende boomsoorten. En hij heeft nog een driestam mugo van Lydie en wat shohin opstellingen besproken. Er is heel wat uitgeprobeerd om een goede opstelling te maken, en iedereen weet ook wel dat er bijzonder veel regeltjes zijn waar je rekening mee moet houden bij het samenstellen van zo’n opstelling. Men heeft bijna nooit genoeg bomen, tafeltjes en attributen. Maar er zijn volgens mij toch enkele leuke opstellingen uit voort gekomen…

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

Tot zover de theorie rondom verpotten. Volgende keer is het de beurt aan de praktijk. We gaan eens kijken of we de theorie die Mario ons bijgebracht heeft kunnen omzetten naar praktijk. Op zaterdag 31 maart en zondag 1 april is er een werkweekend rondom verpotten dat zal doorgaan bij Bonsai Studio Momiji. Iedereen op post!

Tot dan…

Vergadering 6 februari 2012 – Werken aan dood hout door François Jeker

Na een gans weekend workshop bij Studio Momiji, hadden we François ook gevraagd om bij ons in de club nog eens wat verder te gaan over het thema bewerken van dood hout, wat natuurlijk de grote specialiteit is van François. Jean-Paul is zo vriendelijk geweest om een yamadori Pinus sylvestris ter beschikking te stellen, waarop François ons dan kon tonen hoe hij te werk gaat bij het maken van dood hout. Deze yamadori heeft een prachtige aanzet met reeds mooi natuurlijk gevormd dood hout op enkele plaatsen, maar ook enkele afgezaagde takken die hij zal omvormen tot dood hout. Jean-Paul vertelde ons dat het in de toekomst zijn bedoeling was om later een tak dichter bij de basis van de boom aan te enten, en om daar de boom dan verder mee op te bouwen daar het huidige loof nogal ver weg zit. Maar dat is natuurlijk voor een andere keer, nu ging het over het werken op dood hout…

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

Stap voor stap liet François ons zien hoe hij te werk gaat bij het maken van dood hout. Hij gaf ons heel wat bruikbare tips en trucs mee, en misschien wel het allerbelangrijkste dat hij ons meegaf, was om altijd goed te ‘luisteren’ naar de boom, dat we niet moeten proberen de boom onze wil op te leggen als het gaat om dood hout te creëren bij bonsai. Je zal nooit een goed resultaat behalen als je het forceert, of de boom dwingt te gaan waar het niet kan gaan. Je kunt beter altijd volgen wat de boom je al laat zien, zo behaal je altijd het beste en mooiste resultaat. Liefst ook nooit snijden met scherpe messen, je snijdt al snel iets mooi dat er al was weg. Gebruik liever wat brute kracht zoals scheuren of splijten. (Net zoals in de natuur gebeurt!)

Het resultaat was – ondanks dat François dit vrij snel gemaakt heeft – best mooi te noemen! De dunnere takken waren tot op de stam afgebroken en verbrand, en zagen er al heel natuurlijk uit. En ik ben er van overtuigd dat de shari er over enkele jaren ook heel overtuigend zal uitzien. Het blijft natuurlijk onmogelijk om beter te doen dan moeder natuur, maar als je de spelregels volgt kan je op redelijk korte termijn ook mooie en natuurlijk uitziende resultaten boeken. Als je nog twijfelt over je eigen capaciteiten, kan je ook eerst op gewoon kwekerij-materiaal oefenen, je hoeft dit niet onmiddellijk op je beste bomen gaan toe te passen. Het maken van dood hout is iets dat je met de jaren -en dus de ervaring – leert. Veel oefenen dus!

Tot de volgende!

Vergadering 9 januari 2012 – Nieuwjaarsreceptie

Het nieuwe werkjaar 2012 van Eda Uchi Kai is gisteren officieel van start gegaan met onze nieuwjaarsreceptie/statutaire vergadering. We konden elkaar weer de beste wensen voor het nieuwe jaar toewensen, en hier werd natuurlijk weer op getoast met een glaasje bubbels en wat lekkere versnaperingen. De staat van inkomsten en uitgiften van onze vereniging was vrij in te kijken voor iedereen die daar interesse in had, en men kon ook een overzicht van vorig werkjaar inkijken. Het nieuwe programma voor 2012 werd uitgedeeld in de vorm van een flyer…

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

Nieuwigheid voor dit jaar is de demonteerbare tokonoma, die vakkundig in elkaar is geknutseld door clubleden Walter B. en Paul V.! Bedoeling is dat elk lid om de beurt een mooie opstelling gaat maken tijdens onze bijeenkomsten, die we dan tijdens de vergaderingen even bespreken. Onze voorzitter Jan kreeg de eer om de eerste opstelling in de tokonoma te maken, en hiervoor had hij een mooie Japanse zwarte den meegebracht. Qua tafels werd er een en ander uitgeprobeerd…

Begin februari staat er een workshop met Francois Jeker op zaterdag en zondag op het programma, en ook nog een lezing op maandagavond. Dat belooft weeral de moeite te worden!

Namens het clubbestuur wil ik iedereen nog het allerbeste toewensen voor 2012! Moge het een goed groei-jaar worden… smiley

Met vriendelijke groeten,

Hans

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com