Vergadering 7 mei 2012 – Lezing over ziektes en plagen door Edialux

We hadden Laurent Bernaerts van Edialux vorig jaar al eens te gast gehad in onze club voor een lezing over ziektes en plagen, en toen heeft hij bepaalde ziektes en plagen besproken, en hoe we ze kunnen behandelen. We hebben Laurent dit jaar nog eens uitgenodigd, maar dit keer hebben we hem gevraagd om specifieke ziektes en plagen bij veel voorkomende bonsai boomsoorten te bespreken. Ik heb Laurent dus een lijst bezorgd met de meest voorkomende bonsai boomsoorten, en hij heeft dan de meest courante ziektes en plagen per boomsoort gebundeld, en daar dan een bespreking van gegeven.

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

Er werd ons nog eens duidelijk gemaakt dat enkel met een juist toegepaste behandeling bepaalde plagen en ziektes kunnen vermeden of overwonnen worden. In het geval van bonsai is het zelfs al heel belangrijk om preventief de juiste maatregelen te nemen om problemen te voorkomen. We kunnen al heel wat info over komende ziektes en plagen vinden op het waarschuwingssysteem Garden Alert van Edialux. Determinatie van de juiste ziekte of plaag blijkt dikwijls een groot probleem te zijn, zeker als het gaat om schimmelziektes. Bij aantasting van waardevolle exemplaren is het daarom zeker aangewezen om eens een staal op te sturen naar het Diagnosecentrum van ILVO om een juiste diagnose te verkrijgen. Zo’n staalname of diagnose zou ergens rond de 60 euro kosten, maar kan uitsluiting bezorgen in veel gevallen. Immers, als je juist weet waar je het mee te doen hebt, is het ook veel eenvoudiger om een correct bestrijdingsplan samen te stellen.

Alle middelen die tijdens de lezing besproken werden, kan je uiteraard terugvinden op de Website van Edialux. En je vind er natuurlijk ook een overzicht van alle mogelijke gekende problemen, met de gepaste oplossing per probleem. Belangrijk is dat men tijdens een behandeling de voorgeschreven dosis respecteert, en op de juiste tijdstippen behandeld. Zo is de temperatuur al een heel belangrijke factor voor een behandeling. De meeste actieve stoffen zijn immers enkel goed werkend bij een temperatuur tussen 15 en 25 ° C. Buiten deze temperaturen verliezen zij dikwijls hun slagkracht! Ook lichtgevoeligheid speelt soms een rol. En natuurlijk moeten we onszelf met de gepaste kledij beschermen als we een behandeling uitvoeren met gevaarlijke producten.

Voor de leden die tijdens deze vergadering niet aanwezig konden zijn, hebben we een samenvatting van deze lezing gekregen van Laurent. Deze kan volgende vergadering begin juni nog meegegeven worden. (Vraag er naar bij mij!)

Volgende vergadering begin juni zal gaan over inheemse bonsai soorten zoals berk, beuk, eik, enz. Iedereen op post!

Mvg Hans

Dit bericht is geplaatst in Vergaderingen 2012. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *