Vergadering 5 november 2012 – Acer als bonsai

De Acer palmatum oftewel de Japanse esdoorn is één van de meest populairste gebruikte soorten voor bonsai, en veel heeft volgens mij dan ook te maken met de spectaculaire verkleuringen van het blad per seizoen. Het is een soort die ook goed reageert op bonsai technieken. Kortom, als je een bonsai verzameling hebt zonder esdoorn, dan doe je jezelf toch wel te kort. Tijd om eens een avondje aan deze specifieke soort te besteden in onze club…


Jean-Paul Polmans had het op zich genomen om zijn kennis van deze soort met ons te delen. Er waren enkele exemplaren mee gebracht door enkele leden, en deze werden dan ook besproken. In de tokonoma stond een drietandsesdoorn op rots van JP, en we hebben dan ook eventjes het gehad over de buergerianum als soort. Net zoals bij palmatum, is het van essentieel belang dat de bomen steeds kerngezond zijn. Als je een goede vertakking wil bekomen, heb je stevige groei en aldus een gezonde boom nodig! Dit kan je enkel verwezenlijken door een stevig en goed bemestingsschema, en er voor te zorgen dat de boom niet stil valt tijdens zijn groei. Door op geregelde tijdstippen blaadjes te plukken, hou je deze soort aan de groei. Er komt hierdoor ook weer meer licht en lucht binnenin de boom, wat nieuwe knopzetting weer bevordert.Uiteraard is het ook belangrijk dat we de bomen vrij houden van insecten zoals bladluis. Grijp daarom tijdig in als je iets abnormaals merkt. Het belangrijkste probleem tegenwoordig zijn echter schimmels. Bladschimmels kunnen het aanzicht van een esdoorn behoorlijk verpesten, en niet te vergeten; het verzwakt je boom ook behoorlijk. Daarom is het van essentieel belang dat je er steeds tijdig bij bent om deze bomen te behandelen met een stevig fungicide. Je dient dit minstens elk seizoen een keer preventief te doen, liefst nog meer indien mogelijk. En de manier waarop je dit doet heeft ook heel veel belang. Gewoon het loof eens besproeien, is onvoldoende. Je moet er voor zorgen dat alles binnenin de boom ook geraakt wordt door het fungicide. In het beste geval kan je ook de rest van je tuin besproeien met een Kärcher hogedrukreiniger. Wel opletten voor vijvers en huisdieren uiteraard. Gebruik steeds een beschermend mondmasker, en een regenpak zodat je zelf ook niet ‘ontschimmeld’ wordt.


Ook is wenselijk om je winterberging eens goed zuiver te maken en te ontsmetten, alvorens ze in gebruik te nemen. Haal alle afgevallen bladeren zonder uitzondering weg, deze bevatten mogelijk miljoenen sporen die zich weer verder kunnen verspreiden. Hygiëne is dan ook heel belangrijk bij deze soort. Het desinfecteren van je snoei-gereedschap is zeker geen overbodige luxe. Eenmaal de bomen dan goed gezond zijn, zullen ze je belonen met goede en stevige groei, die je dan weer kan gebruiken voor de verfijning van je boom. En zeg nu zelf: wat is er mooier dan een prachtig vertakte esdoorn in de winter?

Veel succes iedereen!

Dit bericht is geplaatst in Vergaderingen 2012. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *