Vergadering 6 februari 2012 – Werken aan dood hout door François Jeker

Na een gans weekend workshop bij Studio Momiji, hadden we François ook gevraagd om bij ons in de club nog eens wat verder te gaan over het thema bewerken van dood hout, wat natuurlijk de grote specialiteit is van François. Jean-Paul is zo vriendelijk geweest om een yamadori Pinus sylvestris ter beschikking te stellen, waarop François ons dan kon tonen hoe hij te werk gaat bij het maken van dood hout. Deze yamadori heeft een prachtige aanzet met reeds mooi natuurlijk gevormd dood hout op enkele plaatsen, maar ook enkele afgezaagde takken die hij zal omvormen tot dood hout. Jean-Paul vertelde ons dat het in de toekomst zijn bedoeling was om later een tak dichter bij de basis van de boom aan te enten, en om daar de boom dan verder mee op te bouwen daar het huidige loof nogal ver weg zit. Maar dat is natuurlijk voor een andere keer, nu ging het over het werken op dood hout…

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

Stap voor stap liet François ons zien hoe hij te werk gaat bij het maken van dood hout. Hij gaf ons heel wat bruikbare tips en trucs mee, en misschien wel het allerbelangrijkste dat hij ons meegaf, was om altijd goed te ‘luisteren’ naar de boom, dat we niet moeten proberen de boom onze wil op te leggen als het gaat om dood hout te creëren bij bonsai. Je zal nooit een goed resultaat behalen als je het forceert, of de boom dwingt te gaan waar het niet kan gaan. Je kunt beter altijd volgen wat de boom je al laat zien, zo behaal je altijd het beste en mooiste resultaat. Liefst ook nooit snijden met scherpe messen, je snijdt al snel iets mooi dat er al was weg. Gebruik liever wat brute kracht zoals scheuren of splijten. (Net zoals in de natuur gebeurt!)

Het resultaat was – ondanks dat François dit vrij snel gemaakt heeft – best mooi te noemen! De dunnere takken waren tot op de stam afgebroken en verbrand, en zagen er al heel natuurlijk uit. En ik ben er van overtuigd dat de shari er over enkele jaren ook heel overtuigend zal uitzien. Het blijft natuurlijk onmogelijk om beter te doen dan moeder natuur, maar als je de spelregels volgt kan je op redelijk korte termijn ook mooie en natuurlijk uitziende resultaten boeken. Als je nog twijfelt over je eigen capaciteiten, kan je ook eerst op gewoon kwekerij-materiaal oefenen, je hoeft dit niet onmiddellijk op je beste bomen gaan toe te passen. Het maken van dood hout is iets dat je met de jaren -en dus de ervaring – leert. Veel oefenen dus!

Tot de volgende!

Dit bericht is geplaatst in Vergaderingen 2012. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *