Afgelopen maandag hadden we Teunis Jan Klein uitgenodigd om ons wat meer bij te brengen over boomfysiologie. Of in meer begrijpbare taal; hoe werkt een boom nu juist? Hoe groeit een boom? Wat is fotosynthese? Hie zit een boom in elkaar? Wat gebeurt als je snoeit? Hoe moet je denken bij het bemesten van bonsai? In welke mate moet je bonsai beschermen tegen de winter? (Enz…, er werden nog veel andere items besproken!)


Teunis Jan heeft er ons zijn visie en manier van werken meegegeven, en ook interactief ingespeeld op wat wij er over te vertellen hadden. Via een powerpoint presentatie kregen we heel wat nuttige uitleg mee over hoe een boom nu juist in elkaar steekt, waar je rekening mee moet houden, en hoe je dat in je voordeel kunt gebruiken. Volgens Teunis Jan Klein is bonsai een pak eenvoudiger als je begrijpt hoe een boom groeit, en als je jezelf achter het stuur kunt zetten, om te bepalen hoe het verder moet met je boom als bonsai…


Aan de hand van enkele bomen die hij meegebracht had, liet hij ons zien wat hij telkens bedoelde met zijn uitleg. Hij legde ons uit hoe je een fijne vertakking krijgt op bonsai, en wat daar de gebruikelijke technieken voor zijn. Ook over enten en dood hout bij bonsai werd er wat verder uit gewijd. We kregen wat tips mee over waar je moet op letten als je bomen verpot, en hij gaf ons ook mee dat we onze bomen veel gezonder krijgen door doelgericht te bemesten. Je kan immers pas goed resultaat boeken als je op gezonde exemplaren werkt! Gebreken werden besproken, en ook remedies voor deze gebreken werden in begrijpbare taal mooi uitgelegd door Teunis Jan. En tenslotte werd ons ook uitgelegd dat we onze bomen ook de nodige rust moeten geven in de winter. Ze hebben wat lichte vorst nodig om volledig tot rust te komen, en het is zeker niet gewenst om je bomen de ganse winter in een serre vorstvrij te houden. (Zeker niet als er nog vorst komt, terwijl de interne klok van de boom al op groeien staat!) Kortom, veel uitleg over een heel uitgebreid onderwerp. Natuurlijk is er op zo’n avond te weinig tijd om daar overal uitgebreid op in te gaan, maar ik denk dat iedereen toch wel enkele leuke tips of wat nieuwigheden heeft meegekregen, die kunnen bijdragen tot het groeien in onze hobby.

Hieronder nog enkele foto’s van deze avond:Nog enkele foto’s van wat bonsai die Teunis Jan had meegebracht ter illustratie:
Onze dank aan Teunis Jan Klein voor de verre verplaatsing voor zijn lezing, en om af te sluiten nog een foto van de tokonoma opstelling van de maand: een mooie meerstammige Acer palmatum, met de jaren opgebouwd uit eenvoudig verkrijgbaar materiaal door Alain de Wachter. Mits het nodige geduld, kan je ook van eenvoudige dingen mooie bonsai maken…


Zo, dat was het dan weer voor deze keer. Volgende vergadering is onze nieuwjaarsreceptie/statutaire vergadering. En we gaan ons Larix project dat we een tijdje terug opgestart hebben eens herbekijken, en een keer evalueren hoe het nu best verder moet met deze bomen. Iedereen nog prettige feestdagen toegewenst, en alvast een voorspoedig 2013 toegewenst!

Tot de volgende…

Mvg,
Hans

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »