Vergaderingen 2011

Vergadering 5 december 2011 – Lezing Nicola Crivelli

Als laatste vergadering van het jaar hebben we Nicola Crivelli uit Italië laten overkomen, voor een lezing over het tentoonstellen van bonsai in een tokonoma. Via een Powerpoint-presentatie heeft Nicola ons de grondbeginselen van de Japanse manier van opstellen van bonsai in een tokonoma proberen uit te leggen.


Eerst kregen we van Nicola wat uitleg over de geschiedenis van het gebruik van tokonoma’s in Japan, en daarna werden aan de hand van voorbeeldfoto’s getoond hoe men best een opstelling in een tokonoma maakt. Nicola legde ons het verschil tussen het opstellen van bonsai in een tentoonstelling, en in een tokonoma uit.


Na de lezing hadden we nog de mogelijkheid om zelf enkele opstellingen te maken met materiaal dat we meegebracht hadden, die dan achteraf door Nicola besproken werden op punten ter verbetering van de opstelling…


Bij het samenstellen van een tokonoma opstelling heeft veel te maken met de beweging van de elementen die men wilt gebruiken. (de richting van de energie) Men dient de elementen steeds zo te plaatsen dat ze complementair zijn aan elkaar, en dan liefst nog met elk individueel element naar het andere. De beweging van de afzonderlijke elementen moet dus zorgvuldig op elkaar afgestemd zijn. In een opstelling probeert men ook altijd een landschapsgevoel op te roepen. Met andere elementen zoals een suiseki, scroll of accentplant probeert men de plaats en het seizoen uit te beelden in zijn opstelling. Het zal voor iedereen logisch zijn dan bij een loofboom in de winter – zonder zijn blad – geen zomerbloeiend plantje kan gezet. Ook moet men proberen om rekening te houden met de originele vindplaats van de boomsoort als men een bonsai in een opstelling plaatst. Bij een bergden horen dus geen plantjes die niet in de bergen groeien. Een libel zou je dan in principe ook niet mogen gebruiken bij een bergden, daar er geen libellen voorkomen in het hooggebergte. Let ook op bij het gebruik van een scroll als er kanji opstaat, als men niet weet wat er geschreven staat heeft het eigenlijk niet veel nut dat men het gebruikt, zelfs al is het een mooie scroll.

Termen zoals Keido, Shin – Gyou – Sou werden ons bij gebracht, en hun betekenis bij het opstellen van bonsai in een tokonoma. Om het heel juist doen, moet men ook zeer goed nadenken over hoe men het aanpakt, en welke elementen men gebruikt. Dikwijls is het gezegde ‘minder is meer’ waar. De lege ruimte kan men in zijn voordeel gebruiken, en hoe minder afleiding van de essentie van de opstellingen, hoe krachtiger ze zal zijn voor de toeschouwer. Natuurlijk baart oefening kunst. Hoe meer je probeert, en de opstellingen bespreekt met andere liefhebbers, hoe meer je bijleert.

Tot de volgende!

5 & 6 november 2011 – Werkweekend

Bij bonsaivereniging Eda Uchi Kai houden we geregeld eens een werkweekend voor de clubleden. Tijdens zo’n werkweekend kunnen de leden dan gezamenlijk aan de bomen werken, elkaar wat tips geven, en proberen om hun bomen weer naar een niveautje hoger te tillen. Begin november hadden we weer zo’n werkweekend, hieronder vind je enkele foto’s…

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

De leden kunnen tijdens deze werkweekends uiteraard wat bijpraten met elkaar, gezelligheid steeds troef. Maar zoals je kunt zien wordt er ook gewerkt aan de bomen!!!

Tot de volgende!

Vergadering 3 oktober 2011 – Larix als bonsai

Larix is altijd al een buitenbeetje geweest voor de bonsai liefhebbers, daar het zowat de enigste conifeer is die zijn loof verliest in de winter. Ruw materiaal en redelijk dikke stammen zijn relatief vrij vlot te verkrijgen. En ook heeft Larix dikwijls een heel mooie gele herfstkleur die de soort erg aantrekkelijk maakt voor bonsai doeleinden. Reden genoeg om deze soort eens wat dichter onder de loep te nemen…

Via Bonsai Studio Momiji hebben we de club kunnen voorzien van een mooi lot yamadori lorken, die we dan als clublid konden aankopen voor een heel zacht prijsje. Het verworven geld van de verkoop van deze lorken zal voor een groot deel terug naar de clubkas gaan, dus we investeren dan ook een beetje in ons club-programma van volgend jaar. We gaan proberen om deze bomen over een langere periode als een gezamenlijk project te evalueren, en dit vooral om van elkaar bij te leren door onze ervaringen met elkaar te delen. Waarom gaat het bij de ene lork al beter dan als bij de andere? Welke verzorging is er gebeurd? Welke ingrepen zijn er gebeurd? Enzoverder… Let op, het is zeker geen wedstrijd om als eerste er een bonsai van te maken, bedoeling is om er binnen de 5 jaar een redelijk presenteerbaar boompje aan over te houden, en dat we onze ervaringen met deze boomsoort delen met de andere clubleden. Het is dus een leerproject voor iedereen…

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

We hebben allemaal onze lork de eerste snoeibeurt gegeven, dode en onnodige takjes werden verwijderd, en er werd al eens gekeken naar de mogelijkheden van elk boompje. We gaan deze bomen nu over een langere periode opvolgen, dus als het goed is komt hier volgend jaar zeker een vervolg op!

Tot de volgende!

Hans

Vergadering 5 september 2011 – Lezing door Carlos Hebeisen

Tijdens deze vergadering hadden we Carlos Hebeisen uit Zwitserland op bezoek in onze club. Hij ging ons wat meer vertellen over accentplanten, en deed dat met een mooie presentatie via de beamer. Carlos was in vorig leven leraar, en maakte kennis met bonsai door een bonsai-schaar die hij van iemand cadeau gekregen had. Tijdens zijn zoektocht naar meer kennis over bonsai, werd hij beïnvloed door het werk van onder meer Hotsumi Terakawa en Hideo Kato. Hij reisde naar Japan, en kreeg daar les van Nobuyuki Kajiwara en Natsuo Kobayashi. Maar zijn leven veranderde drastisch toen hij de tuin van Fumiko Kato ontdekte. Daar werd zijn liefde voor alles wat met accentplanten te maken heeft geboren…


Een andere passie voor Carlos is keramiek. In het begin was het gewoon een hobby, een afwisseling in zijn dagelijkse werk. Daarna begon hij bonsai potten te importeren uit Japan, en wou hij meer weten over bonsai potten en keramiek in het algemeen. Hij deed een intensieve scholing in keramiek, volgde o.a. een workshop met Takeshi Yasuda, en had goede gesprekken met Yang Seung-Ho, een Koreaanse in Zwitserland wonende pottenbakker. Hij was het die Carlos vertelde om zijn eigen weg te gaan, en dat is wat hij uiteindelijk deed. Ondertussen verkoopt Carlos via zijn website Takahama Pots schalen die hij zelf maakt, en is hij een soort van evangelist geworden om mensen aan te sporen om accentplanten te kweken. Hieronder zie je enkele accentplanten uit zijn collectie:Tijdens de lezing legde Carlos ons uit dat kusamono eigenlijk een kunstvorm op zich is, en dat de kusamono (Uitgesproken als xsamono) het hoofdbestanddeel van een opstelling zou moeten zijn. Shitakusa (Uitgesproken als staksa) daarentegen kunnen meer als accent bij iets anders beschouwd worden. Andere vormen van accentplanten zijn kokedama (mosballen) en ne-arai. (accentplant zonder pot) Er werd ons ook verteld over Kei-do, een studie over visuele impact, waar men veel belang hecht aan het correct gebruiken van de ruimte in een opstelling. Een andere term waar Carlos over sprak was “Mochikomi”, wat duid op de vele jaren dat een bepaalde plant in training is. Zulke planten stralen na x aantal jaar cultivatie een soort elegantie uit die jongere planten nog niet hebben bereikt. Ook had Carlos het over het “Shin – Gyo – So” principe. Deze Japanse termen betekenen eigenlijk formeel (shin), semi-formeel (gyo), en informeel (so), en hoe we altijd rekening moeten houden als we iets gaan combineren. Zo hoort bij een elegante strakke plant geen rustieke zware pot, maar eerder een elegante pot met duidelijk gedefinieerde lijnen. Enkele belangrijke punten die we moeten onthouden bij het maken van accentplanten zijn:

– Harmonie
– Simpelheid (minder is meer)
– Asymmetrie
– Dicht bij de natuur blijven
– Vergankelijkheid (constante verandering door de seizoenen)

Bij accentplanten zou je ook nooit het grondmengsel mogen zien. Dit dient altijd bedekt te zijn met mos. Als je accentplanten tentoon wil stellen, moet je ook altijd alle vuil van de potten verwijderen, en de afgestorven delen van de plant verwijderen, wat soms veel werk kan zijn bij bepaalde siergrassen en andere plantensoorten. Hieronder nog wat foto’s van tijdens de lezing…Tijdens de pauze had iedereen de mogelijkheid om wat schaaltjes te bekijken die Carlos meegebracht had, en eventueel aan te kopen…Het is ons duidelijk gemaakt door Carlos dat de wereld van accentplanten veel meer omvat dan we denken, en dat we ongelofelijk veel plezier kunnen beleven in het opkweken van accentplanten. Mits je de plantjes tegen de elementen van de natuur kan beschermen, en voldoende planten hebt in je verzameling, is het best mogelijk om steeds wat plantjes voor een dag of twee naar binnenshuis te brengen, en door ze op een strategische plaats te zetten te genieten van hun schoonheid. Plezier gegarandeerd!

Vergadering 6 juni 2011 – Ziektes en plagen bij bonsai

Een veelomvattend thema waar we eens een persoon voor uitgenodigd hebben die er wel wat meer verstand van heeft, namelijk Laurent Bernaerts van het bedrijf Edialux. Een gepaste slogan die Edialux typeert is “doelgericht bestrijden”, en hieromtrent kwam Laurent met behulp van een Powerpoint presentatie ons één en ander verduidelijken. Zo is het van essentieel belang dat je goed weet met welke vijand je het te doen hebt, want het heeft namelijk geen nut om plagen of ziektes met de verkeerde middelen te bestrijden.

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

Bonsai kunnen we indelen bij de sierteelt als het om gewasbestrijding gaat, en daar bestaan toch heel wat verschillende plagen en ziektes. Aan de hand van een presentatie liet Laurent ons allerlei plagen zien, en wat we er aan konden doen. Belangrijk is dat men zo goed mogelijk weet welke vijand men voor zich heeft, en welk middel men dan moet gaan gebruiken om het te bestrijden. Ga niet af op een kalender, daar bepaalde plagen niet altijd op een vast tijdstip op het jaar gebeuren. Dit heeft dikwijls te maken met het weer en de temperatuur, maar ook van het aantal uren daglicht dat de vijand heeft gehad. Voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen, en een juiste standplaats en de juiste verzorging is dan ook heel belangrijk om je planten in topvorm te houden zodat zij minder vatbaar zijn voor ziektes en plagen.

Het is volgens Laurent ook uiterst belangrijk dat men geregeld zijn planten eens goed controleert op belagers. Als men efficiënt wil bestrijden is het heel belangrijk dat men er op tijd bij is. Wacht dus niet tot de plant bijvoorbeeld al vol met dopluizen zit om deze plaag te gaan bestrijden. Het is ook heel belangrijk om je snoeimateriaal op geregelde tijdstippen te ontsmetten, om verspreiding van schimmels en virussen tegen te gaan. Als men snoeit in aangetast materiaal, en men snoeit met dezelfde schaar op gezond materiaal is de kans immers groot dat deze plaag alzo overgedragen wordt! Plantmateriaal dat aangetast is door schimmels of virussen kan men best altijd vernietigen door het op te branden. Als men dit op de composthoop gooit, bestaat er nog altijd het risico om het verder te verspreiden!

Er werden bepaalde plagen die nogal eens bij bonsai voorkomen besproken zoals dopluis en schildluizen, spint, bodeminsecten, schimmels zoals verticillium, perenroest, enz. Op de website van Edialux kan men op zoek gaan naar welk middel men moet gaan gebruiken. Dit doe je best hier. Of men kan het productoverzicht bekijken op deze webpagina. Voor de rest moet men steeds waakzaam blijven door je planten geregeld eens goed te onderzoeken op mogelijke symptomen, om dan gepast te reageren. Maar denk er aan: voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Tot de volgende!

Vergadering 2 mei 2011 – Satsuki en andere bloeiende bonsai

Mooie bonsai die in bloei staan, het is altijd iets speciaal en ook nog eens heel apart. Meestal duurt de bloeiperiode op zich niet zo heel lang, maar al die kleurenpracht tijdens de bloei geeft deze bomen op dat moment toch zeker iets extra. Deze vergadering hebben we daarom eens enkele bloeiende bonsai soorten onder elkaar besproken, hoe we ze als soort best verzorgen, waar we mee moeten opletten bij snoei, bemesting, enz…

Hieronder wat foto’s van enkele bomen die besproken zijn geweest.

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

Volgende vergadering gaan we het hebben over plagen en ziektes bij bonsai, en hoe we dit best behandelen. Als gastspreker hebben we dhr L. Bernaerts van Edialux uitgenodigd…

Tot de volgende!

Vergadering 4 april 2011 – Cascade als bonsaistijl

Als thema van deze vergadering hadden we gekozen voor bomen in de cascade stijl. (Kengai of Han-Kengai) Deze stijl werd besproken aan de hand van voorbeelden, en uiteraard hadden enkele leden van de club hun exemplaar meegebracht ter bespreking…

Het is zeker niet de makkelijkste of eenvoudigste stijl in bonsai. Een van de grotere problemen is om het loof onderaan de vallende tak gezond te houden. Een plant groeit namelijk van nature graag naar boven, en het is dan ook niet gemakkelijk om de plant ‘anders dan normaal’ te laten groeien. Het balanceren van de energie in de groeizones is dan van essentieel belang. Dit kan men op verschillende manieren bereiken, namelijk door gerichte snoei, het nijpen (tijdstip) van het loof of kaarsen over de zones, plukken van naalden, enz zijn allemaal manieren waarop je hier aan kan werken. Bladbemesting kan zwakkere delen van een boom ook wat bijsturen, maar is alleen meestal onvoldoende.

Enkele basisprincipes van deze stijl:

• Balans: De combinatie van pot en boom moet een stabiele indruk geven. Het mag niet zo zijn dat de toeschouwer het gevoel heeft dat de boom gaat omvallen.

• Probeer eentonigheid te vermijden: Vermijd zoveel mogelijk symmetrie omdat dit onnatuurlijk aandoet. Geen automatisch links- rechtse takzetting, geen symmetrische bochten in de stamlijn.

• Creëer diepte: Er moet diepte ontstaan in de boom. Dit kan bekomen worden door richtingsverandering in de stamlijn (voor- achter), en door ook takken aan de voorkant te behouden.

• Potkeuze: De pot moet bijdragen tot een stabiele indruk. De pot mag hoog tot zeer hoog zijn voor een cascade, echter de pot moet steeds hoger of minder hoog zijn dan de boom omdat dit anders een zeer saaie indruk geeft. Geglazuurd of ongeglazuurd afhankelijk van de boom-soort.

• Wortels: Ook bij deze stijl zijn de wortels zeer belangrijk. De wortels moeten steeds evenredig verspreid rondom de stam zijn. Aan de andere kant van de helling staan de zwaarste wortels, het is alsof de wortels de boom tegenhouden.

Hieronder enkele bomen die werden besproken:

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

Niet gemakkelijk om een geslaagde cascade te creëren, maar wel een heel mooie bonsai stijl, eentje die zeer tot de verbeelding aanspreekt. Je ziet ze niet zo heel veel, maar iedereen zou het zeker eens een keer moeten proberen!

Tot de volgende keer!

5 & 6 februari 2011 – EUK Werkweekend + Fotoshoot Jan Dieryck

Ons eerste werkweekend van 2011 zit er op! De aanwezigen hebben in een zeer gemoedelijke sfeer wat aan hun eigen bomen kunnen werken. Jammer genoeg waren er voor zondag enkele afmeldingen wegens ziekte, maar daar is uiteraard weinig aan te doen, en jammer voor hen. Zelf vond ik het weer een heel leuke en leerzame dag, en eerlijk gezegd ben ik nu ook wel razend benieuwd naar de resultaten van de fotosessie die Jan Dieryck verzorgt heeft. De beelden die ik op de laptop van Jan gezien heb, beloven alvast leuke dingen.

Zo zie je ook maar weer dat werken met professionele foto-apparatuur toch wel een wereld van verschil maakt. Er kwam dan ook veel bij kijken: de juiste achtergrond, het correct plaatsen van belichting, de camera op de juiste hoogte instellen, aanpassen van de lichtsterkte, en hier en daar dan weer een kleine correctie aan de boom als je weer eens wat verkeerd zag. Want bij het nemen van foto’s, zie je dikwijls fouten die je anders nog niet eens zou gezien hebben. Je legt de lat voor jezelf dan ook wat hoger, want het is niet eenvoudig om een geslaagde foto te maken waar je boom er perfect op staat. Foto’s leggen de fouten die er in zitten namelijk genadeloos vast! Je kent dat wel: daar staat net nog wat te veel loof, dit kan beter nog wat opengezet worden, die tak zou ietsjes naar beneden moeten, als je die tak wegsnoeit heb je weer een mooie open ruimte, enz. Maar na enkele correcties merk je dan toch dat je boom er weer een hele stap beter op geworden is. Er kruipt weliswaar een hele hoop werk in om de juiste set-up te maken, en je moet heel wat foto’s nemen voor de juiste er bij zit. Maar als je er de tijd voor neemt merk je toch ook heel snel dat de resultaten veel mooier zijn…

Hier zijn enkele sfeerbeelden van beide dagen… smiley

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

Langs deze weg wil ik Jan dan ook heel erg bedanken voor alle moeite die hij gestoken heeft in deze fotosessie. Het was toch een hele verhuis om al dat materiaal mee te sleuren, en je kan pas beginnen met op te ruimen als de laatste bomen gefotografeerd zijn. Jan zal thuis de foto’s ook nog eens moeten bijwerken en retoucheren waar nodig, dus hij heeft ook nog wat extra huiswerk voor de boeg. Maar ik denk dat de resultaten dan ook wel navenant zullen zijn. Zodra de foto’s beschikbaar zijn, zal onze club website ook weer wat geüpdatet worden. En de respectievelijke eigenaars krijgen natuurlijk een digitale kopie van de foto’s van hun bomen.

Volgende maand komt niemand minder dan Mario Komsta weer eens bij ons op bezoek. Hij zal de bomen die de leden meebrengen individueel bespreken, en ons vertellen wat de beste toekomstopties zijn. Tot dan!

Mvg Hans

Vergadering 3 januari 2011 – Nieuwjaarsreceptie

2011 is voor Eda Uchi Kai officieel van start gaan!!! We hebben elkaar weer het allerbeste voor het komende jaar mogen toewensen, en met zijn allen hebben we getoast op het nieuwe jaar met een lekker glaasje Cava. Het nieuwe programma voor 2011 werd uit de doeken gedaan, en we konden samen naar wat foto’s van afgelopen werkjaar kijken. De statutaire verplichtingen voor de club werden ook voldaan. Zo kon de staat van inkomsten en het jaarverslag van vorig jaar door iedereen ingekeken worden.

En terwijl we konden genieten van allerlei hapjes, hebben we ook gezamenlijk de enquete besproken die we eind vorig jaar heb uitgedeeld. Er zijn heel wat interessante punten uitgekomen, die we verder zullen moeten uitwerken. En er was natuurlijk ook de tombola/verloting van het mooie lorkenbos dat we met zijn allen in november gemaakt hadden. De gelukkige winnaar was niemand minder dan Willy van de Ven. Zij mag dit mooie lorkenbos mee naar huis nemen. Ze zal er zeker veel plezier aan beleven.

Volgende vergadering is een werkweekend werken aan eigen bomen o.l.v. JP Polmans en Jan Dieryck. Leden kunne ook een boom prepareren om dan een professionele foto er van te laten maken door Jan Dieryck. Meer info hierover op het forum!

Tot de volgende!

Hans

Vergadering 7 maart 2011 – Boombespreking door Mario Komsta

Boombesprekingen zijn altijd interessant omdat je dan eens een andere mening over je bomen te horen krijgt. En als het dan boombesprekingen zijn met iemand die zoveel ervaring heeft als Mario Komsta, dan wordt het zeker interessant! Want er wordt dan niet alleen over de toekomst van de boom gepraat, maar ook over hoe je de boom in kwestie dient te verzorgen om je doelen te bereiken. Want volgens Mario is de juiste verzorging, het toepassen van de juiste technieken op het juiste moment, samen met het meest gepaste grondmengsel voor de boomsoort, en een goede bemesting, de sleutel tot succes bij het opbouwen van goede bonsai!

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

Bij de meeste bomen die Mario tijdens deze avond besproken heeft, kwam hij al snel tot de conclusie dat de verzorging niet altijd even correct toegepast werd. Hij heeft ons dan ook heel wat tips meegegeven over het onderhoud van de bomen, en ons benadrukt dat het onderhoud bij bonsai van essentieel belang is om tot goede resultaten te komen. Want als je onderhoud niet deugt, dan zal het heel moeilijk worden om je gewenste resultaat te bereiken.

Ik ben er zeker van dat iedereen wel iets bijgeleerd heeft tijdens deze boombesprekingen. Het is nu echter weer aan ieder van ons om er ons voordeel uit te halen, en onze bonsai verder te verbeteren.

Tot de volgende afspraak!

Hans

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com