Vergadering 4 april 2011 – Cascade als bonsaistijl

Als thema van deze vergadering hadden we gekozen voor bomen in de cascade stijl. (Kengai of Han-Kengai) Deze stijl werd besproken aan de hand van voorbeelden, en uiteraard hadden enkele leden van de club hun exemplaar meegebracht ter bespreking…

Het is zeker niet de makkelijkste of eenvoudigste stijl in bonsai. Een van de grotere problemen is om het loof onderaan de vallende tak gezond te houden. Een plant groeit namelijk van nature graag naar boven, en het is dan ook niet gemakkelijk om de plant ‘anders dan normaal’ te laten groeien. Het balanceren van de energie in de groeizones is dan van essentieel belang. Dit kan men op verschillende manieren bereiken, namelijk door gerichte snoei, het nijpen (tijdstip) van het loof of kaarsen over de zones, plukken van naalden, enz zijn allemaal manieren waarop je hier aan kan werken. Bladbemesting kan zwakkere delen van een boom ook wat bijsturen, maar is alleen meestal onvoldoende.

Enkele basisprincipes van deze stijl:

• Balans: De combinatie van pot en boom moet een stabiele indruk geven. Het mag niet zo zijn dat de toeschouwer het gevoel heeft dat de boom gaat omvallen.

• Probeer eentonigheid te vermijden: Vermijd zoveel mogelijk symmetrie omdat dit onnatuurlijk aandoet. Geen automatisch links- rechtse takzetting, geen symmetrische bochten in de stamlijn.

• Creëer diepte: Er moet diepte ontstaan in de boom. Dit kan bekomen worden door richtingsverandering in de stamlijn (voor- achter), en door ook takken aan de voorkant te behouden.

• Potkeuze: De pot moet bijdragen tot een stabiele indruk. De pot mag hoog tot zeer hoog zijn voor een cascade, echter de pot moet steeds hoger of minder hoog zijn dan de boom omdat dit anders een zeer saaie indruk geeft. Geglazuurd of ongeglazuurd afhankelijk van de boom-soort.

• Wortels: Ook bij deze stijl zijn de wortels zeer belangrijk. De wortels moeten steeds evenredig verspreid rondom de stam zijn. Aan de andere kant van de helling staan de zwaarste wortels, het is alsof de wortels de boom tegenhouden.

Hieronder enkele bomen die werden besproken:

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

Niet gemakkelijk om een geslaagde cascade te creëren, maar wel een heel mooie bonsai stijl, eentje die zeer tot de verbeelding aanspreekt. Je ziet ze niet zo heel veel, maar iedereen zou het zeker eens een keer moeten proberen!

Tot de volgende keer!

Dit bericht is geplaatst in Vergaderingen 2011. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.