Vergadering 5 februari 2018 – Evaluatie van het Larix project deel 6

Eind 2011 zijn we bij Eda Uchi Kai van start gegaan met een gezamenlijk project rond Larix boompjes, met pas uitgegraven boompjes die we via Bonsai Studio Momiji hebben kunnen vastkrijgen. Buiten wat inkorten van onbruikbare takken was er toen nog niet veel werk aan deze boompjes. Begin 2013 hebben we dan een eerste keer gekeken hoe het gesteld was met deze boompjes, en begin 2014 hebben we dan een tweede evaluatie gedaan. Sommige bomen hadden ondertussen al hun basis vormgeving gehad, er waren ook een paar boompjes die het niet gehaald hadden, maar dan werden vervangen door een nieuw exemplaar. In februari 2015 en oktober 2015 hebben we ze dan nog eens opnieuw geëvalueerd. De meeste bomen zaten ondertussen al in een fase van verfijning. Begin 2017 was er dan een volgende evaluatie van deze boompjes. En ook dit jaar hebben we deze boompjes terug laten komen tijdens een vergadering, om nog eens te kijken hoe het er mee gesteld was…


Elke Larix werd weer 1 voor 1 op de draaitafel gezet, en door Jean-Paul Polmans beoordeeld op gezondheid en ontwikkeling. De ene boom was al weer wat verder ontwikkeld als de andere, en sommige bomen komen nu al stilaan in de fase waar ze tentoonstellingsrijp worden. Hier werd dan gepraat over de mogelijke definitieve potkeuze, of wat laatste ‘tweaks’ om de boom naar zijn top te brengen. Bij andere boompjes kwamen dan enkele problemen naar voren in de vormgeving vanwege een afgestorven tak. Hier werden dan oplossingen voor gezocht. Larix is een boomsoort die nogal sterk groeit in de top, en hierdoor zit men ook vrij snel met te zware takken in de top ten opzichte van lager gelegen takken, wat niet zo natuurlijk oogt. Door correct en tijdig te snoeien kan dit probleem wel verholpen worden. Ook hadden enkele boompjes al wat last van clustervorming, dit zijn clusters van meerdere knoppen op 1 plaats. Dit vormt op termijn dikwijls een probleem door de verdikkingen die deze clusters veroorzaken in de tak. Zulke clusters kan je dan ook altijd best zo snel mogelijk wegsnoeien…

Het leuke aan bomen bespreken in groep, is dat er soms wel eens verrassende ideeën te voorschijn komen. En iedereen krijgt natuurlijk ook tips mee van de collega’s om de bomen nog verder te ontwikkelen naar bonsai. Elke boom uit dit project is natuurlijk uniek, net zoals elke deelnemer zelf. Niet iedereen geeft dezelfde verzorging aan de boompjes, en ook hieruit kunnen we van elkaar bijleren. Er zijn verschillende tijdstippen waar je een Larix kunt snoeien, en dat is dan ook nog afhankelijk van de gezondheid van de boom. Door hierover te praten en overleggen kunnen we vaak onze bomen nog een stapje verder doen ontwikkelen…

Hieronder enkele voorbeelden van Larix uit dit interessante project, elk in hun eigen stijl…


Iedereen heeft weer heel wat tips mee gekregen omtrent de verdere ontwikkeling van zijn boom. Ze mogen nu weer een jaartje verder groeien en ontwikkelen. Benieuwd naar wat volgend jaar dit project ons zal brengen…

De tokonoma opstelling van deze avond werd verzorgd door clublid Martin. Hij had een mooie Buxus harlandii bij – een Buxus-soort met prachtige diepe groeven in de schors – die ook nog eens volop in bloei stond. Dit boompje blaakte van gezondheid, zelden zoveel kleine bloemetjes gezien op dit formaat van Buxus. Onnodig te zeggen dat dit boompje dan ook een goede indruk achter liet bij de andere clubleden…


Bij sommige lorken was het al goed te zien. De knoppen zijn weer wat dikker geworden, en hier en daar verschijnt al het eerste groen in de knoppen voor 2018. Geniet zeker nog van de laatste dagen van de winter, want binnenkort komt de lente er weer aan, en kunnen we weer volop aan de slag om voor een zo goed mogelijk groeiseizoen voor onze bomen te zorgen.

Tot de volgende !!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »