Vergadering 3 december – Boombespreking in groep deel 2

In maart van dit jaar hebben we al eens in kleinere groepen enkele bomen besproken om de mogelijke opties per boom te evalueren. Hierbij wordt dan een boom op een tafel gezet, en per groep van ongeveer een 4 tal mensen kan men dan op zoek gaan naar de beste opties om verder te gaan met deze boom. Iedereen kan zo zijn mening of visie geven hoe ze de boom verder zouden laten ontwikkelen, eventueel met een toekomstschets. Na een bepaalde tijd schuiven de bomen dan door naar de volgende tafel, waar een andere groep personen dan hun zegje kunnen doen over dezelfde boom. Na de boombesprekingen in groepjes worden de bomen dan 1 voor 1 vooraan gezet, en kan men de opties die de groepjes aangehaald hebben besproken worden.  Bedoeling is dat deze bomen dan op een later tijdstip geregeld nog eens terug komen voor een verdere bespreking. De respectievelijke eigenaars van de bomen krijgen dan ook enkele toekomstige vormgevingsopties mee, waar ze dan zelf de beste optie uit kunnen kiezen…

De ‘gewillige’ slachtoffers voor deze avond:

Allereerst de nabespreking van een yamadori Pinus sylvestris die we vorige keer in maart 2018 ook al besproken hadden, toen als ruw startmateriaal. Deze boom heeft ondertussen al zijn eerste vormgeving gehad, en ziet er nu zo uit:

Enkele punten die over het algemeen ter sprake kwamen waren de top die nu wat naar achter opgebouwd was in plaats van naar voor, de kruisende tak voor de stam, de positie van de tak linksonder die nu de diepte-tak is, en nog wat enkele andere details. Elke groep heeft zijn mening gezegd over hoe ze de boom in de toekomst graag verder zouden zien ontwikkelen. Over de voorkant was iedereen het wel eens, maar voor de verdere vormgeving waren er toch wel enig e verschillen. Er zijn dan per groep ook enkele schetsen gemaakt met de mogelijke toekomstvisie van de desbetreffende bomen…

De volgende boom die in groepjes besproken werd was een Larix startplant. Boom met een heel aparte stambeweging, maar ook enkele beperkingen die eigen zijn aan yamadori. Belangrijk bij deze boom is dat deze best verpot wordt in het voorjaar om effectief te kunnen zien wat er allemaal mogelijk is met de wortelvoet. Want dan pas ben je zeker of een bepaalde toekomstige vormgeving echt wel mogelijk is met de aanwezige wortelpartij…
Enkele toekomstvisies van deze Larix:

Een derde boom was een kleiner formaat Pinus sylvestris, eerder richting shohin. Ook hier weer een heel aparte stambeweging, maar loof dat vrij ver van de basis weg zit…

Opnieuw kwamen er meerdere oplossingen uit de ideeënbus:

Er werden nog een paar andere bomen besproken, maar dan met de ganse groep in plaats van kleinere groepen. En al is het natuurlijk wel altijd veel gemakkelijker om iets weg te snoeien als je het eigen boom niet is, over het algemeen kwamen we wel tot een consensus voor de beste toekomstopties van de bomen.

Het is nu aan de eigenaars van de bomen om er iets mee te doen. Er zijn telkens meerdere opties meegegeven, ze hebben nu de keuze welke pad ze gaan nemen per boom. We zien ze dan – uiteraard zolang de gezondheid van de bomen het toestaat – ook graag nog eens opnieuw  terugkomen om ze opnieuw te bespreken in groepjes. Met andere woorden; to be continued!!

De tokonoma van de avond werd gevuld door een prachtige Acer palmatum uit de collectie van Cindy. Eigen aan deze tijd van het jaar is dat je mooi kan genieten van het wintersilhouet van een loofboom, en dat hebben we ook gedaan…

Zo, de laatste bijeenkomst van 2018 zit er weeral op. Volgende maand gaan we weer van start met een nieuw werkjaar, en plannen voor een nieuwe tentoonstelling in november 2018. Maar eerst wensen we jullie allen nog een prettig eindejaar toe. Geniet van de feestdagen, wie weet ligt er wel een mooi kerstgeschenkje onder de kerstboom…

Tot de volgende!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »