Vergadering 5 november – Prunus mahaleb project

Prunus mahaleb is een enorm sterke boomsoort, waar je op vrij korte termijn heel mooie resultaten als bonsai mee kan boeken. Het is een zeer sterke groeier, zelfs exemplaren die bijna zonder wortels zijn uitgegraven kunnen hier vrij snel van herstellen. De soort heeft graag veel water en mest, en reageert goed op verpottingen. Door correct de ‘groei en snoei methode’ uit te voeren, gecombineerd met bladsnoei, kan je ook op relatief korte termijn een mooie vertakking bekomen. Een tijdje terug hebben we met deze boomsoort een ‘project’ opgestart voor onze clubleden, waarbij we op geregelde tijdstippen deze bomen nog eens bovenhalen voor een gezamenlijke boombespreking, en kijken hoe het er mee gaat. Gisteren hebben we zo nog eens een volledige avond onze ervaringen met deze boomsoort uitgewisseld. Jean-Paul Polmans heeft ondertussen al meerdere jaren ervaring met deze boomsoort, en was bereid om elke boom die we meegebracht hadden weer eens te evalueren, en wat verder in de toekomst van elk exemplaar te kijken. Geregeld werd ook de theorie omgezet in praktijk, vele takjes zijn in ere gesneuveld… 😉


Het voordeel van zo’n project is dat we op deze manier bomen in verschillende stadia van ontwikkeling kunnen zien, en we meer inzicht krijgen hoe we best te werk gaan. Er kwamen dus zowel recent uitgegraven bomen ter sprake, maar ook al goed ontwikkelde bomen die bijna richting eindfase gaan.


Belangrijk bij deze boomsoort is dat je goed durft snoeien. Het is meer dan waarschijnlijk ook de enige manier om een mooie tapse vertakking te creëren bij deze soort. Nadeel is dat Prunus mahaleb wel eens takje laat afsterven. Ook goed opletten bij het sterk buigen van takken, ze zijn vrij breekbaar!

Onze tokonoma opstelling voor deze avond werd mooi ingevuld door een Jasmijn van Paul & Lydie. Een heel aparte boom-pot combinatie, en blad dat mooi naar de rode kant begint te kleuren. Sfeervol aangekleed met een passend accentje dat de herfstperiode benadrukt.


Ondertussen kunnen we verder nog nagenieten van de herfst, en de mooie kleuren die gepaard gaan met dit seizoen. Binnenkort gaan de temperaturen weer richting vriespunt zakken, en gaan we naar de winter. Maar kouder is daarom niet minder mooi, zeker niet voor onze bonsai bomen. Geniet er van!

Tot de volgende…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »