Vergaderingen 2009

Vergadering 7 december 2009 – Opstellen van shohin bonsai

Twee maanden terug hadden we Jos Corstjens en Daan Giphart al eens uitgenodigd om eens samen enkele mooie shohin opstellingen proberen te maken voor onze tentoonstelling, maar door omstandigheden zijn ze in oktober niet kunnen komen. Maar voor deze maand hebben we ze gelukkig opnieuw kunnen vastleggen, en gelukkig waren ze deze keer wel aanwezig. Jos en Daan hebben eerst nog eens alle regeltjes eens op een rij gezet, de theorie nog eens wat opgefrist. Het was een korte samenvatting van wat ze ons vorig jaar in november tijdens hun lezing gebracht hadden.

Na de theorie was het dan de beurt aan ons. We hadden heel wat shohin bonsai meegebracht, alsook opstelling tafels en accessoires.

De shohin liefhebbers uit de club mochten na de theorie telkens een opstelling maken, en daarna vertelde Jos en Daan ons wat de sterke en zwakke punten waren. Door een simpel herschikking, of iets te veranderen of weglaten kan het dikwijls een heel ander beeld geven. Volgende beelden tonen enkele opstellingen die we samen met Jos en Daan hebben kunnen maken.


Er zaten weer enkele hele mooie opstellingen bij, en het was in ieder geval weer een heel leerrijke avond. Door te experimenteren met de opstellingen, en door naar de mening van andere mensen te luisteren, leren we als shohin liefhebber telkens weer wat bij. Als we op onze tentoonstelling onze shohin willen opstellen zoals het hoort, is er toch nog wel wat werk aan de winkel. Belangrijke punten waar we mee rekening zullen moeten houden zijn propere tafels, propere potten, een verzorgde boom met een mooi moslaagje. (liefst met verschillende mossoorten) En zeker niet te veel gaan plaatsen. Volgens Jos en Daan is het opstellen van shohin de kunst van het weglaten. Hoe eenvoudiger, hoe mooier het resultaat soms kan worden.

Er zal ongeveer een meter of 10 voor shohin opstellingen voorzien zijn op de Eda Uchi Kai Ten. Als we een stuk of 3 of 4 mooie opstellingen kunnen maken zal ons opzet voor het shohin gedeelte dus geslaagd zijn. Hier en daar zullen we nog wat moeten sleutelen aan onze opstellingen, en nog op zoek gaan naar die net iets betere pot, of dat net iets betere display tafeltje. Nog iets meer dan twee maanden tijd…

Iedereen prettige feestdagen toegewenst, en tot de volgende keer!

Vergadering 2 november 2009 – Boombespreking

Deze maand hadden we nog een laatste keer een boombespreking voor mogelijke kandidaten voor onze tentoonstelling. Het leuke van zulke boombesprekingen is dat je dan de mening van andere mensen te horen krijgt, die soms de boom dan voor de eerste keer te zien krijgen. Dikwijls hoor je dan dingen die voor de eigenaar heel vanzelfsprekend kunnen zijn, maar soms hoor je toch ook aandachtspunten of ideeën van iemand met een heel ander visie dan de eigenaar, en dit geeft soms verfrissende ideeën. Dit zijn enkele van de bomen die op deze avond besproken zijn geweest.

Een mooie Satsuki azalea van Marinko Beg. In het voorjaar volledige kaal gezet geweest. Vraag is of hij nog voldoende mooi in loof gaat staan tegen de Ten.

Een uit zaad opgekweekte Zelkova serrata van Alain de Wachter, wat op zich al een hele prestatie is. Prachtig vertakt boompje dat een mooi landschapsgevoel oproept. Misschien nog een andere schaal eronder?

Een moeder-kind Picea van Henny Roos. Mooi geheel dat mits de takken terug goed gepositioneerd worden er zeker mag zijn.

Grote Acer palmatum van Harry Martens. Natuurlijk ogende boom met prachtige voet.

Het beoordelen van een boom.

Mooie Acer palmatum met een zware karaktertak. Sommige takken zijn nog wat zwak tegenover de rest van de boom. Mag iets meer terug in evenwicht gebracht worden. Heeft zeker potentie voor de toekomst!

Volgende afspraak is op 7 december voor een lezing over het opstellen van shohin bonsai. Verleden afspraak waren Jos Corstjens en Daan Giphart door omstandigheden niet tot bij ons geraakt. Maar we hebben Jos en Daan dan toch nog kunnen vastleggen voor dit jaar. De normaal voorziene demo / tombola van de maand december is dus verschoven naar januari 2010.

Tot de volgende!

Vergadering 12 oktober 2009 – Shohin Display met Jos Corstjens en Daan Giphart

Door persoonlijke omstandigheden konden onze gasten voor deze vergadering helaas niet aanwezig zijn. Maar we hebben wel een nieuwe datum afgesproken waar beide heren weer naar België zullen komen om het over het opstellen van Shohin bonsai te hebben.

Ondanks de afwezigheid van onze gasten, hebben we met onze eigen meegebrachte tafels en shohin toch nog getracht om enkele mooie shohin opstellingen te maken. Details spelen hier vaak een grote rol in, en er werd dus naar hartenlust geëxperimenteerd door onze leden. Veel werd verwisseld of verschoven naar een andere positie, en er kwamen best enkel mooie opstellingen uit de bus.

Dit zijn enkele van de vele opstellingen die we gemaakt hebben tijdens deze vergadering:

Blog 1 blog 2

blog 3 blog 4

Later dit jaar hopen we beide heren terug in onze club te krijgen, zodat er hier en daar nog wat gesleuteld kan worden aan onze opstellingen. Met hun kennis van het opstellen van shohin, kunnen we meer dan waarschijnlijk nog vele andere mogelijke opstellingen maken.

Volgende vergadering op maandag 2 november gaan we nog eens onze selectie voor de eerste Eda Uchi Kai Bonsai Ten bekijken, en eventueel hier en daar wat bijsturen.

Tot de volgende!

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com