Vergadering 7 december 2009 – Opstellen van shohin bonsai

Twee maanden terug hadden we Jos Corstjens en Daan Giphart al eens uitgenodigd om eens samen enkele mooie shohin opstellingen proberen te maken voor onze tentoonstelling, maar door omstandigheden zijn ze in oktober niet kunnen komen. Maar voor deze maand hebben we ze gelukkig opnieuw kunnen vastleggen, en gelukkig waren ze deze keer wel aanwezig. Jos en Daan hebben eerst nog eens alle regeltjes eens op een rij gezet, de theorie nog eens wat opgefrist. Het was een korte samenvatting van wat ze ons vorig jaar in november tijdens hun lezing gebracht hadden.

Na de theorie was het dan de beurt aan ons. We hadden heel wat shohin bonsai meegebracht, alsook opstelling tafels en accessoires.

De shohin liefhebbers uit de club mochten na de theorie telkens een opstelling maken, en daarna vertelde Jos en Daan ons wat de sterke en zwakke punten waren. Door een simpel herschikking, of iets te veranderen of weglaten kan het dikwijls een heel ander beeld geven. Volgende beelden tonen enkele opstellingen die we samen met Jos en Daan hebben kunnen maken.


Er zaten weer enkele hele mooie opstellingen bij, en het was in ieder geval weer een heel leerrijke avond. Door te experimenteren met de opstellingen, en door naar de mening van andere mensen te luisteren, leren we als shohin liefhebber telkens weer wat bij. Als we op onze tentoonstelling onze shohin willen opstellen zoals het hoort, is er toch nog wel wat werk aan de winkel. Belangrijke punten waar we mee rekening zullen moeten houden zijn propere tafels, propere potten, een verzorgde boom met een mooi moslaagje. (liefst met verschillende mossoorten) En zeker niet te veel gaan plaatsen. Volgens Jos en Daan is het opstellen van shohin de kunst van het weglaten. Hoe eenvoudiger, hoe mooier het resultaat soms kan worden.

Er zal ongeveer een meter of 10 voor shohin opstellingen voorzien zijn op de Eda Uchi Kai Ten. Als we een stuk of 3 of 4 mooie opstellingen kunnen maken zal ons opzet voor het shohin gedeelte dus geslaagd zijn. Hier en daar zullen we nog wat moeten sleutelen aan onze opstellingen, en nog op zoek gaan naar die net iets betere pot, of dat net iets betere display tafeltje. Nog iets meer dan twee maanden tijd…

Iedereen prettige feestdagen toegewenst, en tot de volgende keer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate ยป