Vergadering 2 december 2019 – Lezing Jean-Paul Polmans

We sluiten ons werkjaar af met een nabespreking van de Eda Uchi Kai Bonsai Ten 2019. We hebben weer mooie commentaren mogen ontvangen, en kunnen dan ook tevreden achteruit kijken. Tijdens de Eda Uchi Kai Ten had Jean-Paul Polmans een lezing verzorgd over hoe hij te werk is gegaan bij enkele van zijn bonsai, en dit dan van startplant tot bonsai. Onze clubleden hadden deze lezing nog niet kunnen zien, en daarom werd deze opnieuw gebracht, weliswaar in een iets uitgebreidere versie. Telkens werd één van zijn bomen getoond, met als hoofdthema “Van startplant tot bonsai”

We weten allemaal wel dat het creëren van een goede bonsai redelijk veel tijd in beslag neemt, en dat het niet alleen gaat om een startplant een eerste vormgeving te geven. Het ‘rijpen’ van een boom naar een bonsai neemt altijd vele jaren in beslag. Je kan bij de opbouw van een boom tot bonsai weliswaar tijd winnen door een goede verzorging, maar dingen zoals het aandikken van een levenslijn of een geloofwaardige vertakking opbouwen kost nu eenmaal jaren tijd…

Bij elke boom liet hij ons zien hoe hij stap voor stap te werk is gegaan bij de opbouw, en hoe hij aan het huidige beeld is geraakt. Als je bepaalde technieken niet zo goed beheerst, is het voor Jean-Paul dan ook geen schande om dat dan door iemand anders te laten doen. Uiteindelijk komt het de boom alleen maar ten goede! Als voorbeeld de ontwikkeling van een Taxus cuspidata, die Jean-Paul een eerste vormgeving heeft gegeven tijdens een demo in 1997, en nu – 22 jaar later – als verfijnde bonsai heeft tentoongesteld op de Eda Uchi Kai Bonsai Ten 2019…

We moeten het niemand vertellen, geduld is een schone zaak. Dat weet iedere bonsai liefhebber. Denk bij elke stap in het leven van je boom goed na, en ga niet overhaast te werk. Stel elk jaar je doel, en probeer dat te behalen. Resultaat zal er zeker komen…

Mvg Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »