Vergadering 5 september 2016: Lezing Teunis Jan Klein

Teunis Jan Klein is ondertussen een reguliere en graag geziene gast geworden bij onze club. Hij wordt vooral geapprecieerd vanwege zijn duidelijke uitleg over de thema’s die we hem elke keer voorleggen. Steeds weet hij met veel animo onze clubleden te boeien, en verschaft hij duidelijke info. Het thema van deze avond was het presenteren van bonsai – iets waar we binnenkort zeker wat mee kunnen doen tijdens onze Eda Uchi Kai Bonsai Ten 2016, die begin november zal plaatsvinden. Hoe kan je best je boom presenteren naar de toeschouwers? Welke regels zijn er allemaal voorhanden? Waar dien je allemaal rekening mee te houden als je gaat kiezen voor een tafel, accentplant, en andere accessoires zoals scrolls.

EUK vergadering 05-09-2016 Lezing Teunis Jan Klein 001
In het eerste deel van de avond had Teunis Jan het vooral over de theorie hieromtrent. Hij had netjes voor alle leden een voorbereiding afgedrukt, waar een Westerse en Oosterse kijk op het presenteren van bonsai werd uitgelegd. Enkele Japanse begrippen en termen over esthetica werden verklaard, alsook de principes van wabi-sabi. Als je een ‘verhaal’ wil vertellen tijdens het presenteren van je bonsai, moet alles goed op elkaar afgestemd zijn. De stijl van de boom, de pot, de tafel, het zijn allemaal dingen die je goed moet begrijpen voor de sfeer die je wil oproepen met je opstelling. Mits wat hulpmiddelen kan je hier voor je zelf een veel beter design proberen te maken van je opstelling. En misschien nog het allerleukste is het in groep overleggen van de goede en minder goede punten van een opstelling. Hier kan je vaak iets van bijleren.

EUK vergadering 05-09-2016 Lezing Teunis Jan Klein 002
Het tweede deel van de avond werd dan ingevuld met enkele opstellingen die we in onze tokonoma konden maken. Teunis Jan had namelijk gevraagd of we enkele bomen konden meebrengen met wat accentplanten en tafels. Er kon dan vrijuit getest worden welke vorm van tafel of accentplant het best zou passen bij de meegebrachte bomen. En uiteraard gaf Teunis Jan elke keer zijn visie over de mogelijkheden die er waren bij de desbetreffende bomen. Het was logistiek gezien helaas niet mogelijk om voor alle bomen de perfecte tafels te voorzien, maar met de tafels die er waren hebben we toch al enkele mooie opstellingen kunnen maken. Hieronder enkele voorbeelden…

EUK vergadering 05-09-2016 Lezing Teunis Jan Klein 009a

EUK vergadering 05-09-2016 Lezing Teunis Jan Klein 004

EUK vergadering 05-09-2016 Lezing Teunis Jan Klein 010

EUK vergadering 05-09-2016 Lezing Teunis Jan Klein 011

EUK vergadering 05-09-2016 Lezing Teunis Jan Klein 012
Uiteindelijk komt er toch heel wat kijken bij het presenteren van bonsai. Dit leidt soms wel eens tot stress bij de mensen die ze willen tentoonstellen. Maar men mag ook nooit vergeten om te genieten van elkaars bomen, en steeds proberen te uit te vissen welk verhaal de uitvoerder wil vertellen met zijn opstelling. Want door het creëren van een opstelling probeer je ook te communiceren met de toeschouwers. Het opstellen van bonsai is dan mijn inziens ook een kunstvorm pur sang.

Tot de volgende !!!

 

Dit bericht is geplaatst in Vergaderingen 2016 met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *