EUK Vergadering 3 juni 2013 – Demo Valentin Brose

Voor deze vergadering hadden we Valentin Brose uit Duitsland uitgenodigd. Valentin is sinds april 2008 geregeld te leer geweest bij de Shunka-En kwekerij van Kunio Kobayashi, en heeft voor ons een demo verzorgd. Jean-Paul is weer zo goed geweest om weer een mooi exemplaar ter beschikking te stellen, namelijk een schitterende Juniperus thurifera yamadori, en we waren dan ook heel benieuwd wat deze jongeman ons kon bijbrengen tijdens de vormgeving deze boom…

EUK 03 juni 2013 Valentin Brose 000

Zoals gewoonlijk werden eerst de mogelijkheden van het materiaal besproken, en werd op zoek gegaan naar de beste voorkant. Valentin benadrukte dat je met zulk materiaal – een oude yamadori – voldoende respect voor de boom moet opbrengen, en er pas aan te werken als de boom gezond genoeg is, en aldus toestaat dat er aan gewerkt wordt!  Bij het op zoek gaan naar de voorkant moet je bij zulke bomen 3 punten respecteren, namelijk schoonheid, balans en harmonie…

EUK 03 juni 2013 Valentin Brose 005

Nadat de keuze van voorkant gemaakt was, werd het loof wat uitgedund,  en de takaanzetten netjes zuiver gemaakt voor bedrading. Hij kreeg hier wat hulp van Alain om wat vlotter te laten vooruit gaan…

EUK 03 juni 2013 Valentin Brose 001

Zoals gewoonlijk konden we ook weer vragen stellen aan de demonstrator, en als er iets moest uitgelegd worden, waren we er natuurlijk als de kippen bij om het wat van dichter te bestuderen…

EUK 03 juni 2013 Valentin Brose 009
EUK 03 juni 2013 Valentin Brose 010

Zoals dikwijls met dit soort materiaal moet je bepaalde afwegingen maken bij de keuze van de voorkant. Bij de keuze van de beste voorkant ging het loof nogal naar achteren, maar door middel van splijten van het dode hout en de levenslijn zou hier aan gewerkt kunnen worden. Uiteraard moet je hier heel voorzichtig mee zijn, en het stap voor stap doen.  We kregen de uitleg mee dat je dit beter over een langere periode doet, zodat de boom telkens de tijd krijgt om zich te herstellen van de ingrepen. Ook is de manier waarop je zulke stukken bedraad is heel belangrijk, je moet namelijk meedenken met de manier waarop de tak en het dode hout zullen gebogen worden, en er voor zorgen dat dit vlot kan gebeuren.

EUK 03 juni 2013 Valentin Brose 011

Met raffia wordt de tak beschermd. Je dient dit heel strak aan te brengen!  En dan kan het buigwerk beginnen!

EUK 03 juni 2013 Valentin Brose 015

Bedrading van de boom…

EUK 03 juni 2013 Valentin Brose 017

Een beetje ‘magische vingers’…

EUK 03 juni 2013 Valentin Brose 020

Het heeft dan misschien wat langer geduurd, maar het resultaat mocht er zijn!

EUK 03 juni 2013 Valentin Brose 022

Valentin heeft ons zijn keuze om de lange vallende tak te behouden uitgelegd. Er zit namelijk nog een mooie beweging in, en ondanks dat deze nu wat te lang lijkt, kan er in de toekomst aan gewerkt worden, om deze korter te maken, door het loof de tijd te geven om zich te ontwikkelen. Als het niet zou lukken, dan kan dat stuk er nog altijd uitgehaald worden, maar  zoals we zeggen: ‘weg is weg!’…

EUK 03 juni 2013 Valentin Brose 025

Onze dank aan de demonstrator van dienst, het was zeker weer aangenaam om de visie van deze persoon te leren kennen. Tot slot kregen we nog het heuglijke nieuws dat Jean-Paul deze boom schonk aan de club. Hij zal dus binnenkort ergens verloot worden in de vorm van een tombola!

Om af te sluiten nog even de tokonoma opstelling van Marinko. Hij had zijn Juniperus meegebracht, samen met een ‘vreemd maar toch wel bekend luchtje’ zullen we maar zeggen…

EUK 03 juni 2013 Valentin Brose tokonoma Marinko 000

Tot de volgende!!!

 

 

 

 

 

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »