Vergadering 3 februari 2020 – Lezing Jean-Paul Polmans

Bonsai en Japan zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We weten allemaal wel dat Japan een eeuwenoude traditie heeft met miniatuurbomen, ze zijn er dan ook al veel langer mee bezig ten opzichte van ons in de westerse wereld. Er worden tot op heden nog steeds veel bonsai geïmporteerd uit Japan, waar vele kwekerijen proberen om voor een mooi aanbod te zorgen. Elke bonsai liefhebber droomt er wel eens van om de bekendere kwekerijen te bezoeken, of naar de moeder van alle bonsai tentoonstellingen te gaan, nl. de Kokufu Ten. Sinds enkele jaren zijn er rechtstreeks vluchten naar Japan, en is het allemaal wat meer betaalbaar geworden om naar Japan te reizen. Neem daar nog bij dat er fantastisch mooie tuinen en magische plaatsen te bezoeken zijn in dit land, redenen genoeg om er eens naar toe te gaan…

Jean-Paul Polmans heeft dit land ondertussen al meermaals bezocht, zowel privé of als reisgids voor een kleinere groep liefhebbers. Veel van de bekendere bonsai kwekerijen of bonsai musea heeft hij bezocht, en waar dit toegestaan was zijn er foto’s genomen.  Aan de hand van de vele foto’s die hij ginds ooit gemaakt heeft, heeft hij voor ons een bloemlezing gebracht met zijn ervaringen in dit wonderbaarlijke land. Niet enkel bonsai, maar ook tuinen met eeuwenoude uitstraling, belangrijke tempels, bekende hotspots en culturele hoogtepunten kwamen ter sprake…

De meest bekende Bonsai kwekerijen bevinden zich nabij Tokio. Het Omiya Bonsai dorp en museum is vrij beroemd en makkelijk te bereiken. Kyoto is dan meer het culturele hart van Japan en hier bevinden zich de mooiste Japanse tuinen en tempels. Kyoto is dan ook de beste plek om tuinen te bezoeken met keuze uit meer dan 50 tuinen, waaronder Ginkakuji, Kennin-ji, Daisen-in, Koto-in, Ryogen-in, Kinkaku-ji, Ryoan-ji and Ninna-ji. Andere hoogtepunten zijn een bezoek aan de tuinen van Urushibata, Suzuki, Kimura, en nog andere meesters van het vak. Van alle plaatsen kregen we enkele sfeerbeelden te zien.

Er zijn dan ook zoveel mooie dingen te ontdekken in dit land, dat je dit onmogelijk kan realiseren op 1 korte vakantie. Veel mensen die naar Japan geweest zijn, dromen er dan ook van om nog eens terug te keren. Mocht je ooit de kans krijgen, je kan wat meer info over Japanse tuinen en Bonsai in Japan hier terugvinden: https://www.bonsaiempire.nl/inspiratie/bonsai-japan

Tot de volgende maand, waar we een lezing hebben over Prunus als bonsai door Tony Tickle…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »