Vergadering 9 april 2018 – Boombespreking met Danny Use

Gisterenavond hadden we bij Eda Uchi Kai een pionier uit de Belgische bonsai geschiedenis op bezoek, namelijk Danny Use. Het heeft dan waarschijnlijk ook niet veel nut om Danny nog voor te stellen, tenzij je niet in bonsai geïnteresseerd bent of van een andere planeet komt.  Hij is eind jaren ’70 gestart als bonsai professional, en is eigenaar van het bekende Ginkgo Bonsai Center te Laarne. Organisator van de befaamde Ginkgo Bonsai Awards. Als eigenaar van deze kwekerij werkt hij bijna op dagelijkse basis aan bonsai, en heeft dus tonnen ervaring in het opkweken van bonsai. Hedendaags kan je ook nog zijn blog volgen. Voor deze avond hadden we Danny gevraagd om enkele bomen van clubleden te bespreken…

Voorwoord van onze voorzitter…

Danny is uiteraard een begeesterd bonsai liefhebber, en bracht geanimeerd zijn mening over elke boom die we hadden meegebracht. Geregeld zat er ook wel eens een stevige portie humor tussen…

Zoals de meeste bonsai liefhebbers in de Westerse wereld gaan we te vaak in de fout door te snel resultaat te willen boeken, en bepaalde stappen willen overslaan die nochtans noodzakelijk zijn om tot een deftig eindresultaat te komen. Het opkweken van bonsai vraagt veel tijd, maar als je de juiste stappen neemt op de juiste momenten, kan je ook veel sneller een goede bonsai maken. Dikwijls kregen we de opmerking dat de bomen al te snel in een (eind-)pot staan, terwijl de bomen in kwestie nog in volle opbouw zijn. En als de bomen nog in opbouw zijn heb je stevige groei nodig, en dat is niet altijd evident in een bonsai schaal waar de wortelgroei beperkt is…

Bij elke boom werd gekeken in welke fase van opbouw de boom zich bevond, en gaf Danny ons tips hoe we best verder zouden gaan om een optimaal resultaat te behalen. Soms betekende dat een stap terug zetten, en even terug naar de basis te gaan, beter zou zijn voor de toekomst van de boom. Het belang van een goede verzorging werd dan ook dikwijls benadrukt. Want pas als watergift, bemesting, en verzorging helemaal op elkaar afgestemd zijn, kunnen er echt goede resultaten behaald worden…

Fouten in een ontwerp dien je altijd zo snel mogelijk aan te pakken, of je moet er mee leren leven in de toekomst. Zo kan je bij loofbomen al eens ‘vals spelen’, en één en ander verbergen onder het loof. Maar in de winter – als de boom zonder blad staat – is dat niet altijd even mooi om naar te kijken. Bonsai opkweken is dan ook veel eigen ervaring. Want elke boom is uniek, en reageert mogelijk anders op bepaalde technieken. En enkel door veel in de praktijk uit te voeren, kan je bijleren. Bonsai is zeker geen copy-paste uit de boekjes!

Ingrepen zoals een verpotting zijn 1 ding, maar de nazorg is minstens even belangrijk. Een slechte standplaats na een verpotting kan namelijk rampzalige gevolgen hebben. Water geven aan bonsai is dan ook niet elke dag alle bomen in je tuin dezelfde portie water geven. Je bomen kennen, en weten welke hoeveelheid water elke boom nodig heeft, zal je zeker geen windeieren leggen. Pas je bemesting ook steeds aan het doel dat je voor ogen hebt bij elke boom. Reageer tijdig als je iets abnormaals ziet aan het loof.

Een kleine 3 uur later waren alle bomen op, en waren we weer verzadigd. Het was een avond die weer veel te snel voorbij was. We danken Danny uiteraard voor zijn komst naar onze club, en wie weet zien we elkaar nog eens terug in de toekomst. Danny wist ons verder nog te melden dat hij op zaterdag 26 mei 2018 zijn 40 jarig jubileum als bonsai kweker en leraar wil vieren met een tentoonstelling van Danny Use & “Kei Bonsai Kai”. Samen met enkele vrienden zoals o.a. Jean-Paul Polmans (BE) & “Bonsai Club Eda Uchi Kai”, Carlos van der Vaart (NL) & “The Bonsaifactory”, Hans van Meer (NL), Fred Chenal (FR), John Hanby (UK), Michael Tran (DL), Olivier Melin (FR), … en nog vele anderen. Er is vrije ingang tot de tentoonstelling en de bonsaizaak. Het belooft alleszins weer een topdag voor bonsai liefhebbers te worden, dus zet deze datum al zeker vast in jullie agenda!!!

Om af te sluiten nog even de tokonoma opstelling van clublid Filip, met heel toepasselijk nog een Juniperus die ooit nog afkomstig was uit het Ginkgo Bonsai Center…

De lente is ondertussen in het land, en ondanks dat er nu weel veel werk is aan de bomen, vergeet er zeker ook niet van te genieten. Presenteer jezelf een boom op je terras, en geniet van een lekker fris pintje er bij. Meer moet dat niet zijn… 😉

Tot de volgende!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »