Vergadering 1 december 2014 – Demo Jean-Paul Polmans

Deze avond werd gevuld met het afwerken van de rotsbeplanting die in maart 2014 was opgestart door Jean-Paul. Toen werd een mooie Juniperus sabina yamadori op een al even mooie Ibigawa rots bevestigd. De boom heeft nu de tijd gehad om zich aan te passen aan zijn nieuwe leefomgeving, en heeft het goed gedaan tot nu. Jean-Paul had ter voorbereiding van deze demo de boom mooi opgekuist met behulp van een speciale hogedrukreiniger. Het contrast tussen de mooie kronkelende levenslijn en het dode hout was nu goed zichtbaar geworden.

Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 001 Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 002 Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 003

Nadat we uitleg hadden gekregen over de specifieke groeiwijze van deze soort, en hoe je deze best verzorgd, is Jean-Paul aan de slag gegaan met het bedraden. Geregeld mochten de leden wat dichterbij komen om te kijken hoe Jean-Paul te werk ging. Er werd uitgelegd welk loof je best kan wegsnoeien, en met welk loof je best verder werkt. Jammer genoeg is dit een vrouwelijke Juniperus sabina, die wat moeilijker is om er een compacte loofmassa uit te krijgen. Jean-Paul vertelde ons dat hij eerst eens gaat kijken hoe de boom nu verder ontwikkelt na de vormgeving, en dat hij mogelijk toch zal besluiten om later een ander looftype zoals Itoigawa op de boom te enten. Kans is immers groot dat je door te enten van een beter looftype sneller tot een goed resultaat zal komen!

Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 004 Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 005 Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 006 Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 009 Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 010

Hierna ging Jean-Paul aan de slag met de bedrading en uitvorming van het loof. Ondertussen hebben we gebruik gemaakt van de dode momenten in de demo om de werking van de club te bespreken met de leden. We mogen weer drie nieuwe leden in onze club verwelkomen, en we hebben ook het provisoire programma voor 2015 eens overlopen, en hierover wat meer uitleg gegeven. Er zijn ook enkele goede nieuwe voorstellen uit de bus gekomen, die we zeker zullen gaan toepassen in ons volgend werkjaar. We gaan hier volgende vergadering nog wat verder op in gaan! En ondertussen werd er vlijtig verder gewerkt aan de boom…

Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 013 Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 014 Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 016 Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 018
Enkele takken sneuvelden nog omdat ze niet in het ontwerp pasten, maar verder werd al het loof keurig bedraad door Jean-Paul, en kreeg de boom stilaan zijn nieuwe vorm. Jean-Paul leerde ons nog een handig trucje om te kijken of de plaatsing van het loof bij een vormgeving wel correct gepositioneerd staat. Met behulp van de camera van een tablet PC en een egale achtergrond kan je goed zien of het loof wel goed staat. Want een 2D foto liegt immers nooit, en kan je dus ook als een handig hulpmiddel gebruiken bij een vormgeving. Probeer het zelf maar eens uit!

Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 017 Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 019 Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 020

Het eindresultaat van deze demo mocht er dan ook weeral zijn, namelijk een heel mooie uitgebalanceerde rotsbeplanting. Het is natuurlijk nog maar de eerste vormgeving, maar het heeft nu al een natuurlijke uitstraling. Laten we de boom de tijd geven om zich verder te ontwikkelen, en mettertijd belooft dit een heel mooie creatie te worden. We zullen zeker dit boompje later nog graag eens opnieuw zien passeren tijdens een club-avond! Mooi werk Jean-Paul!!!

Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 022

Zoals gewoonlijk was er ook weer een tokonoma opstelling die verzorgd werd door een clublid. Dit keer werd deze verzorgd door clublid Henny Roos uit Nederland. Hij had een Taxus gecombineerd met een mooie Spirea shohin, waaraan hij ondertussen toch al ongeveer een 25 jaar mee bezig is. De tokonoma opstelling en de gebruikte bomen werden ook nog gezamenlijk besproken. Wat zijn punten die beter kunnen in deze opstelling, hoe kunnen de bomen nog verbeterd worden, enz. Al snel was deze boeiende avond weeral voorbij, en kon iedereen weer voldaan naar huis…

Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 011-aDemo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 011 Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 012Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 023

Oh ja, voor ik het vergeet: buiten deze Spaanse yamadori was er nog ander bezoek geweest uit Spanje, namelijk…

 
Demo rotsbeplanting JP Polmans 1 december 2014 000

Hiermee sluit Eda Uchi Kai het werkjaar 2014 officieel af. Het was weer een mooi werkjaar, en we hopen jullie dan ook allemaal weer terug te zien volgend jaar. Aan iedereen prettige feestdagen gewenst, hopelijk brengt de sint of de kerstman nog een leuk bonsai-presentje voor iedereen!!!

Tot de volgende!

Mvg Hans

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate ยป