Vergadering 5 juni 2017 – Opstart van het Prunus mahaleb project

Eind 2011 hebben we in onze club het Larix project opgestart, en 3 jaar later zijn we ook met een Pinus project begonnen. Door geregeld eens de vorderingen en resultaten van elke boom met elkaar te vergelijken, kregen we alzo een beter zicht op de evolutie van elke boom, en hoe de boomsoort reageert op wat wij doen. De ene boom heeft het dan wel al wat beter gedaan als de andere, en dan is het altijd handig om te weten waar dat aan gelegen heeft. Deze projecten zijn zeker niet als een wedstrijd bedoelt, maar we kunnen op deze manier gewoon ook veel van elkaar bijleren, door er over te praten hoe men te werk is gegaan, welke methodes er gebruikt zijn, standplaats, bemesting, enz. Bij deze projecten proberen we dan ook nog om samen doelstellingen  voor elke boom te maken, om alzo de toekomst van deze bomen te verbeteren. We zijn nu weer 3 jaar verder, en tijdens deze vergadering hebben we een derde project opgestart, om net als de vorige projecten weer over meerdere jaren te spreiden en op te volgen. Na 2 projecten met coniferen, gaan we nu voor een heel interessante loofboom-soort, namelijk Prunus mahaleb. Hier kan men op vrij korte termijn behoorlijke resultaten mee behalen, dus dat belooft zeker ook weer een mooi project te worden.

Tijdens deze vergadering heeft Jean-Paul Polmans eerst zijn visie over de soort gegeven, samen met de manier waarop hij zijn exemplaren heeft opgekweekt. Volgens Jean-Paul is het één van de gemakkelijkste soorten om op te kweken als bonsai. Prunus mahaleb groeit namelijk enorm sterk, vertakt ook vrij vlot, en reageert heel goed op bonsai technieken zoals bladsnoei. De soort heeft dan ook graag veel water en mest. Vaak heeft deze boomsoort ook nog eens prachtige schors en mooie partijen dood hout.

Na de voorbespreking van Jean-Paul hebben we alle Prunus mahaleb die bij ons in de club zitten één voor één besproken. De respectievelijke eigenaars mochten vertellen hoe ze tot nu toe te werk zijn gegaan. Bij elke boom gaf Jean-Paul dan zijn toekomstvisie, en kregen de eigenaars tips om sneller tot een beter resultaat te geraken. Er zat heel wat variatie in de bomen, van pas uitgegraven yamadori tot bomen die al bijna in hun eindfase zaten. En dat is natuurlijk ideaal voor alle clubleden om deze boomsoort als project op te volgen. Hieronder enkele voorbeelden van Prunus mahaleb  die we tijdens deze vergadering besproken hebben…Iedereen is het er over eens dat deze boomsoort veel mooie kwaliteiten heeft om prachtige bonsai van te maken, en dit van klein tot groot formaat. Afhankelijk van het startmateriaal zijn er ook verschillende stijlen mogelijk. Het is echter teveel werk om alle individuele boombesprekingen hier neer te pennen, maar onze clubleden kunnen binnenkort hun boombespreking opvolgen via ons club-forum. Naast onze twee andere projecten (Larix & Pinus) zullen we in de toekomst op regelmatige basis de bomen uit deze projecten opnieuw evalueren en bespreken…

Door een misverstand helaas geen tokonoma opstelling dit keer. Maar om dit ‘gat’ wat op te vullen wil ik jullie graag uitnodigen voor ons jaarlijks clubfeest op zondag 2 juli 2017. Want op deze datum gaan we weer ons jaarlijks clubfeest organiseren. Dit zal net als vorig jaar doorgaan in gemeenschapscentrum ‘De Plak’ in Diepenbeek. Voor deze editie gaan we het wel een keer iets anders aanpakken, we gaan namelijk een pizza festijn doen in plaats van een BBQ. Nieuwbakken clublid Rinaldo Jossart zal de catering van de pizza’s voorzien, en hij zorgt ook voor een luxe dessert. De club voorziet natuurlijk ook nog een aperitief en koffie voor bij of na het dessert. Daar we een bonsai vereniging zijn, willen we uiteraard ook weer enkele boompjes tentoonstellen voor alle bezoekers van het clubfeest. En als kers op de taart is er ook nog de tombola waar enkele leuke prijzen te winnen vallen. Inkomkaarten zullen 20 euro kosten, en kunnen vanaf nu verkregen worden bij het clubbestuur en bij Bonsai Studio Momiji. Hoe meer bezoekers we krijgen op ons clubfeest, hoe liever!!!


Tot de volgende keer!

Dit bericht is geplaatst in Vergaderingen 2017 met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *