Kusamono workshop met Ritta Cooper

Een jaartje of 4 geleden hadden we Mark en Ritta Cooper al eens uitgenodigd om bij ons in de club tijdens het weekend een workshop ‘hoe accentplanten maken’ te doen met Ritta Cooper, en dan op maandagavond sloten we het lange weekend af met nog een lezing van Mark Cooper over hoe ze door hun voorliefde voor Japanse koi terecht zijn gekomen in de bonsaiwereld, en hoe hun beleving van bonsai in Japan was uitgegroeid tot een ware passie…

Dit weekend hebben we de Cooper’s opnieuw uitgenodigd met dezelfde opdracht. Een workshop ‘kusamono maken ‘ op zondag met Ritta, en op maandagavond een nieuwe lezing door Mark. Deze avond zal Mark dus een lezing geven voor onze clubleden over hoe je bonsai kan tentoonstellen, en wat hier allemaal bij komt kijken om dat goed te doen. Morgen krijgen jullie hier een kort verslag van. Maar met dit bericht blikken we eerst even terug naar de workshop kusamono maken met Ritta…

In de voormiddag gaf Ritta eerst een korte presentatie over wat accentplanten juist zijn, welke vormen er allemaal zijn, en hoe we ze kunnen gebruiken bij bonsai opstellingen. Ze hoeven feitelijk ook niet gecombineerd te worden met bonsai, je kan  er ook apart van genieten zonder dat er een bonsai aan te pas komt. In Japan komt dit zelfs meer en meer voor.

Na de presentatie toonde Ritta ons aan de hand van een demonstratie hoe we op een eenvoudige manier mooie kusamono kunnen  maken. Het eerste exemplaar zou een kokedama of mosbal worden…

Na de keuze gemaakt te hebben van de planten die ze wou gebruiken, werden de gebruikte planten zorgvuldig ontdaan van het oude grondmengsel, oude of beschadigde wortels en blaadjes werden verwijderd, om ze daarna samen te voegen in een mengsel van keto tsuchi, fijne akadama en sphagnum mos. Nadat er een bolvorm in gekneed was, werd het geheel afgedekt met mos dat samen gebonden werd met een simpel groen gekleurd touwtje dat helemaal niet opvalt, en na verloop van tijd vergaat…

Ook aan de zijkanten werden enkele plantjes toegevoegd met behulp van een eetstokje en een pincet…

En dan nog een geschikt schaaltje kiezen om het te presenteren. Je zet zulke kokedama altijd best op een schaaltje of stuk keramiek om geen vochtvlekken achter te laten op de plaats waar je het tentoon stelt…

Om het op de Engelse manier te zeggen: “and there you go…” Op een mum van tijd schudde ze nog een tweede exemplaar uit de mouwen, ditmaal de meer klassiekere vorm die wij als bonsai liefhebbers zo appreciëren om bij onze bonsai opstellingen te gebruiken…

Na de middaglunch was het dan onze beurt om de mouwen op te stropen, en onze groene vingers boven te halen. Onder een stralend zonnetje gingen we onder begeleiding van Ritta aan de slag, en maakten we enkele kusamono met plantjes die we zelf hadden meegebracht. We hadden ook de mogelijkheid om bestaande accentplanten aan te passen of wat op te frissen. We kregen vakkundig advies van Ritta welke plantjes we best combineerden. En terwijl we bezig waren met het maken van deze mooie accentplanten vloog de tijd voorbij, en was het al snel weer voorbij. De deelnemers van deze workshop hebben zich allen weer goed geamuseerd, en hebben er ook weer enkele mooie exemplaren bij in hun collectie…


Tot zo ver dit verslag over de workshop kusamono maken met Ritta. We danken onze sponsor Bonsai studio Momiji voor het gebruik mogen maken van zijn studio voor deze workshop. Morgen meer met een samenvatting van de lezing door Mark Cooper! Tot dan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »