Vergadering april 2010 – Lezing Mario Komsta

Omdat veel leden van onze club door al het werk op de EUK Ten niet konden kijken naar de lezing van Mario Komsta, hebben we Mario gevraagd om ongeveer hetzelfde ook in onze club te komen doen. Aan de hand van enkele slideshows liet Mario zien wat er allemaal mogelijk is met bonsai. Ogenschijnlijk oninteressante bomen werden op enkele jaren toch getransformeerd naar echt goede bomen. Natuurlijk is het klimaat in Japan iets beter, wat veel helpt. Maar dit zou volgens Mario toch geen excuus mogen zijn. Het heeft toch ook veel te maken met het beheersen van de juiste technieken.



Er werd door Mario ook heel wat verteld over het verpotten van bonsai. Ook kregen we een heel deel te weten over me-tsumi, of het volledig wegsnoeien van de kaarsen bij dennen. Als dit goed gedaan wordt, zou de boom hierop goed moeten reageren met nieuwe knoppen. En als laatste toonde Mario ons wat de mogelijkheden zijn van werken met stekken van jeneverbes. Op redelijk korte tijd kan je van een jeneverbes stek toch een aardig shohinnetje maken, mits je natuurlijk de juiste technieken gebruikt. De voorbeelden die Mario toonde waren best indrukwekkend te noemen.

Het was dus zeker weer een leerzame avond voor de aanwezigen. En we hebben ook weer enkele nieuwe leden. Lydia Smeets uit Stevoort is er bij gekomen. Deze dame volgt ondertussen toch al 11 jaar les bij JP Polmans, en heeft ook heel goed geholpen tijdens onze EUK Ten. En Mario Komsta had tijdens onze tentoonstelling al geopperd dat hij graag lid van onze club zou worden, en tijdens deze vergadering heeft hij zich dan ook ingeschreven als lid van onze club. Ook heeft hij toegestemd om volgend jaar nog eens terug te komen, om een vervolg te breien aan deze lezing.


Volgende vergadering is een lezing door Maarten van der Hoeven over snoeitechnieken bij Japanse dennen. Deze zal doorgaan op onze vertrouwde locatie zaal de rode leeuw, op maandag 3 mei. Tot dan!

Bonsai groeten,
Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »