Dominique Bosch (NL)

Dominique Bosch was 12 jaar oud toen hij begon met Bonsai. Via een spreekbeurt over Bonsai van een klasgenoot was zijn interesse opgewekt. Hij begon met het volgen van een beginners cursus in Leiden bij het toenmalige Koyasan Bonsai in Leiden, en werd lid van de Nederlandse bonsaivereniging afdeling Koya. (Regio Den Haag) Na het volgen van deze cursus heeft hij een paar jaar op zijn eigen manier aan Bonsai gewerkt, maar hij wilde echter meer leren, en beter worden in de hobby die steeds belangrijker voor hem werd.

db1

db4

Er zijn toen meerdere workshops gevolgd bij o.a. Carlos van der Vaart, en hij heeft ook 3 jaar deelgenomen aan de Marco Invernizzi Bonsai school. De 4 bijeenkomsten per jaar met veel praktijk en theorie in deze school, hebben hem voorzien van veel kennis en ervaring. Ook heeft hij in deze tijd 6 weken stage gelopen bij Salvatore Liporace in zijn Bonsai studio in Italië. Later heeft hij dan contact gezocht met Hotsumi Terakawa, en 3 jaar lang heeft hij wekelijks één dag per week werk gedaan aan de Bonsai collectie van Hotsumi Terakawa. Hotsumi was toen al veel in Japan, en in de tijd dat Hotsumi in Nederland was kreeg hij feedback over zijn werk, en probeerde Dominique de bomen steeds te verbeteren.  Van Hotsumi Terakawa heeft hij vooral geleerd om de basisstructuur van de boom en takken goed neer te zetten, en niet alleen maar te vormen voor de foto. Wat later is Dominique dan ook nog naar Japan gegaan om extra kennis en ervaring op te doen. Zo is hij in 2013 ongeveer 3 maanden in de leer geweest bij meester Urushibata van de beroemde Bonsai kwekerij Taisho-en in Shizuoka. In 2016 is hij opnieuw voor een maand terug gegaan, om weer bij te leren van meester Urushibata.

db2

db3

Dominique is ondertussen bijna 2 jaar zelfstandig ondernemer. Naast hovenierswerkzaamheden probeert hij dan nog zoveel mogelijk Bonsai werkzaamheden uit te voeren. Hij geeft workshops, demonstraties, lezingen, en werkt graag aan Bonsai voor klanten. Het was voor hem een grote eer om gevraagd te worden door Jean Paul Polmans. Regelmatig werkt hij aan Bonsai in zijn studio Momiji. Dit is het werk dat erg overeenkomt met het werk dat hij gedaan heeft in Japan. Ondertussen krijgt hij steeds vaker opdrachten binnen, en hoopt hij zijn Bonsai werkzaamheden verder te kunnen uitbreiden. Dominique heeft een eigen filosofie over Bonsai: “Het mooie aan Bonsai is dat je altijd blijft leren. Het is dus erg belangrijk dat je altijd blijft openstaan voor nieuwe inzichten. Probeer zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een Bonsai leraar met kennis en ervaring, sluit je aan bij een club, of ga op zoek naar mensen waar je kennis en ervaring mee kan uitwisselen. Hierdoor zal je blijven leren en geïnspireerd raken.”

Contactgegevens Dominique Bosch:

E-mail: dm.bosch@gmail.com

Facebook: Dominique Bosch