François Jeker

François Jeker begon het beoefenen van de kunst van bonsai in de vroege jaren ’80. Eerst alleen, daarna met bonsai club Mulhouse. Na een ontmoeting met Pius Notter, de Zwitserse bonsai specialist, heeft hij zich snel ontwikkeld in zijn aanpak. Hij heeft een grote passie voor Yamadori, maar is ook nederig en eerbiedig tegenover zulke bomen, en kan als geen ander het creatieve werk van de natuur waarderen.

FJ0

In de bonsai wereld, is François vooral bekend om zijn werk aan dood hout. Hij is zonder twijfel één van de meest vooraanstaande experts, zo niet de meest vooraanstaande expert, op gebied van dood hout in het Westen. Hij is ook altijd bereid om zijn methodes en technieken te delen met anderen, zo heeft hij al lezingen en demonstraties gegeven in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, tot zelfs in de Caraïben. François heeft ook een bonsai school in Canada, waar hij twee keer per jaar op bezoek gaat.

FJ5

FJ2

François Jeker is niet alleen een compleet bonsai kunstenaar, maar ook een docent en auteur van meerdere boeken, waaronder een tweedelige praktisch gids over bonsai esthetiek, en een boek over het dode hout bij bonsai.

FJ4

Hij ontwierp en bouwde ook zijn eigen Japanse tuin in het Franse Froeningen , waar menig bonsai liefhebber al eens op bezoek is geweest, zij het voor een workshop, of gewoon om zijn tuin te bezoeken.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GEEN18Bqyhw[/youtube]

 

Hij heeft ook in de school voor Schone Kunsten in Mulhouse gestudeerd, waar hij illustratie, fotografie en reclame volgde. (Wat eigenlijk zijn beroep is, zo heeft hij o.a. al sets van tv-shows en theaters ontworpen) Tijdens zijn reizen naar Japan, heeft hij zich ook gespecialiseerd in calligrafie, en hij is dan ook een zeer begaafde tekenaar die zijn ideeën aan de hand van zijn tekeningen heel duidelijk kan maken.

FJ6

François was ook aanwezig als demonstrator tijdens onze eerste Ten in 2010, waar hij demonstreerde op een Buxus…

FJ3

En ook deze keer gaat hij opnieuw werken op een yamadori Buxus met spectaculaire dood hout partijen. François kennende, belooft het weer een heel mooie demo te worden. Ga dus zeker eens kijken hoe hij te werk gaat, je zal gegarandeerd iets kunnen bijleren. Hieronder krijg je al even een sneak-preview van zijn demo-boom…

Demo boom François Jeker

François Jeker contactgegevens:

Website: www.jeker-bonsai.fr/

E-mail: info@jeker-bonsai.fr

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.