Mark & Ritta Cooper

Mark & Ritta Cooper zijn een koppel uit Cardiff (Wales) in Engeland, die beiden bijzonder gepassioneerd zijn door bonsai. Ondertussen houden en ontwikkelen ze samen al een jaar of dertig hun bonsai. Het zijn ook enorme liefhebbers van koi karpers, en gaan vanwege hun hobby’s bijna elk jaar naar Japan, waar ze tijdens hun vakantie vele bonsai kwekerijen en koi-farms bezoeken om geïnspireerd te geraken en bij te leren. Ze gaan ook geregeld kijken naar belangrijke bonsai tentoonstellingen in Japan. Zo zullen ze dit najaar nog de Shuga Ten (de tweede grootste shohin bonsai tentoonstelling  in Japan), en naar de beroemde Taikan Ten bonsai tentoonstelling gaan in Kyoto, maar zijn ze – gelukkig voor ons-  nog net op tijd terug zijn uit Japan, om deel te kunnen nemen aan onze tentoonstelling!

MC8

MC9

Mark & Ritta hebben met de jaren een heel mooie bonsai collectie opgebouwd die ze samen onderhouden en verzorgen, en ze hebben onlangs nog tijdens de Noelanders Trophy van 2013  de eerste prijs gewonnen in de categorie shohin bonsai, alsook een nominatie en BCI Award of Excellence voor één van hun shohin opstellingen. Maar ze hebben niet alleen mooie shohin bonsai in hun collectie, maar ook vele grotere bonsai, en die zijn ook van een meer dan behoorlijk niveau.

MC4

Ritta heeft zich dan wat meer gespecialiseerd op kusamono, oftewel accentplanten die gebruikt kunnen worden bij bonsai opstellingen. Ze heeft hiervoor ook al lessen gevolgd in Japan bij Ohno San (Kusamono-meester in Japan), en is ondertussen zeer bedreven geworden in deze kunstvorm.

MC7

Het zijn weliswaar geen full-time professionelen, ze doen het dus niet echt voor de kost. Maar het zijn samen heel bedreven en pientere amateur liefhebbers, die uit liefde voor de kunst graag hun kennis willen delen met anderen. We zijn dan ook zeer blij en vereerd om ze hier te mogen ontvangen als gasten voor een lezing in wat ze samen zo graag doen. Mark zal voor ons een lezing over shohin bonsai voorbereiden, gebaseerd op wat hij geleerd heeft tijdens zijn reizen naar Japan.

MC2

En Ritta zal eveneens een lezing verzorgen over het thema accentplanten, en nog een korte demonstratie geven hoe je zulke mooie accentplanten kunt maken.

Ritta-Cooper-talk

MC5

MC6

MC1

Ze zullen beiden hun lezing doen op zaterdag 30 november tijdens onze tentoonstelling. Dus als je liefhebber bent van shohin bonsai of kusamono, dan mag je dit zeker niet missen!!!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.