Vergadering 4 maart 2013 – Demo Alain De Wachter

Op het laatste moment had Mario Komsta zich ziek gemeld voor de voorziene demonstratie van een verpotting, en moesten we snel nog even op zoek naar een vervanging voor deze avond. Gelukkig hebben we iemand uit onze eigen club gevonden die bereid was om dit te doen, namelijk Alain De Wachter. Iedereen kent hem als een enorm liefhebber van shohin bonsai, en hij wou dan ook heel graag iets doen rondom dit thema. Alain had voor deze avond dan ook drie shohin Juniperus boompjes meegebracht, en was bereid om twee van de drie boompjes een eerste vormgeving te geven.

EUK vergadering 4 maart 2013 001

De drie meegebrachte Juniperus boompjes

EUK vergadering 4 maart 2013 003

Jaja, deze boompjes zijn klein, maar ook wel fijn!!!

EUK vergadering 4 maart 2013 005

Aan de slag dan maar!

De aanwezige leden mochten eerst de drie boompjes bestuderen, en dan kiezen welke boompjes Alain mocht onder handen nemen. De keuze was al snel gevallen op een boompje dat Alain in 4 jaar (!!!) zelf uit een stek had opgekweekt. Dat op zich lijkt al een enorme prestatie, maar Alain heeft ons dan ook haarfijn uitgelegd hoe hij te werk is gegaan bij het opkweken van dit soort materiaal. Ik denk wel dat hij er in geslaagd is om anderen te overtuigen om het ook eens te proberen, ikzelf zal het zeker niet achterwege laten…

EUK vergadering 4 maart 2013 006

If you got a problem, cut it ! Oftewel knip ze !!!

Na de bespreking van de mogelijkheden van het boompje, werd al snel een groot deel van het loof verwijderd dat niet in het door Alain gekozen ontwerp paste. Takstompen werden omgevormd tot kleine jins, en daarna werden de resterende takken bedraad. Een leuk werk volgens Alain, daar shohin niet zo veel takken hebben…

EUK vergadering 4 maart 2013 007

Draadje er rond, en vormen maar…

Een ander voordeel aan shohin is dat je in relatief weinig tijd een meer dan behoorlijk resultaat kunt neerzetten. Het is dan ook heel dankbaar om aan dit soort boompjes te werken. Wel is het wat moeilijker om een drie uur durende demo te vullen met het bedraden van 1 shohin boompje. We hebben dan tussendoor ook enkele bomen besproken die leden hadden meegebracht, waarvan twee geselecteerd werden voor op onze EUK Ten eind dit jaar, namelijk een mooie Larix compositie en een mooie Potentilla…

EUK vergadering 4 maart 2013 012

Larix

EUK vergadering 4 maart 2013 011

Potentilla

Ondertussen ging Alain rustig door met vormgeven van zijn boompje, en al snel was hij klaar met het eerste stuk…

EUK vergadering 4 maart 2013 008

Een geboeid publiek…

EUK vergadering 4 maart 2013 009

Bijna klaar…

EUK vergadering 4 maart 2013 010

Hopsakee! Eerste boompje is al klaar…

Op dezelfde manier heeft Alain een tweede boompje onder handen genomen, dat iets meer naar de literati stijl nijgt. Met een minimum aan loof wordt er toch een mooi en overtuigend resultaat neergezet…

EUK vergadering 4 maart 2013 013

Effe checken…

EUK vergadering 4 maart 2013 014

En klaar is kees! Euh…klaar is Alain bedoelen we natuurlijk.

Zoals gewoonlijk werd ook onze tokonoma nog eens opgesteld. Lydie had voor deze avond haar Zelkova bezemstijl meegebracht, en deze stond dan ook de ganse avond te pronken in onze kijkkast…

EUK vergadering 4 maart 2013 016

Tokonoma opstelling met Zelkova en bronzen figuur.

EUK vergadering 4 maart 2013 002

Bezemstijl Zelkova.

Een meer dan gezellige en boeiende avond was dan ook alweer snel voorbij. Een paar leden hebben uit het snoeiafval nog wat stekmateriaal uitgezocht, en zijn dan tevreden en geïnspireerd naar huis gegaan. Hoedje af voor deze demo van Alain, hij heeft op een ludieke manier zijn ding gebracht, en de resultaten waren ook meer dan behoorlijk te noemen. We hebben ook nog heel wat meegekregen over de methodes hoe Alain zijn boompjes bemest, en aan zijn boomphes te zien werkt het meer dan behoorlijk! Maar bemesting van bonsai is dan ook het volgende thema in onze club, want op 1 april zullen we een ganse avond over dit thema uitwijden. Dit belooft dus weer heel interessant te worden…

Tot de volgende!

Hans

Dit bericht is geplaatst in Vergaderingen 2013 met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.