Vergadering 4 maart 2019 – Lezing door Udo Fischer

Omdat we later dit jaar opnieuw een Eda Uchi Kai club-tentoonstelling organiseren, hebben we Udo Fischer uitgenodigd om voor ons een lezing te doen over het tentoonstellen van bonsai. Het bleek één van de favoriete onderwerpen van Udo te zijn, want hij heeft zelf al enkele tentoonstellingen georganiseerd. Hij is ook lid van Nippon Bonsai Sakka Kyookai. Deze school besteed veel aandacht aan het tentoonstellen van bonsai en suiseki in een tokonoma,  maar ook aan andere traditionele Japanse kunsten zoals kalligrafie, theeceremonie, keramiek, enz. Hij heeft ‘de knepen van het vak’ geleerd van o.a. Hideo Suzuki en Tomio Yamada. Udo vroeg ons om voor deze avond enkele bonsai, tafels, accentplanten en ander presentatiemateriaal mee te brengen om één en ander te proberen in de presentatie van onze bomen...

Onze ingrediënten voor deze avond waren dus simpel: enkele enthousiaste clubleden, enkele bonsai, een assortiment bonsai tafels, wat accentplanten, een tokonoma, en natuurlijk Udo zelf…

In het eerste deel van de avond werden de manieren waarop we bonsai kunnen tentoonstellen besproken. Er is natuurlijk het verschil in het tentoonstellen van bonsai in een tokonoma (kijknis) of op een bonsai tentoonstelling. Maar bij de traditionele Japanse manier van tentoonstellen  in een tokonoma komt heel wat kijken. Er bestaan enorm veel regels hieromtrent, maar uiteindelijk is het doel altijd om een verhaal te tellen met je presentatie, en de toeschouwer aan het nadenken te zetten…

Eerste deel van de avond was vooral theorie over het presenteren van bonsai. Welke hulpmiddelen kan je zoal gebruiken bij je presentatie, en wat kun je beter niet doen? Welke tafel past het beste bij je boom, en waarom is dat zo? Aan wat moet je denken bij de keuze van een accentplant? Bij shohin opstellingen is de moeilijkheidsgraad zelfs nog wat hoger door de meerdere elementen die men gebruikt. Eenvoud blijkt meestal de sleutel tot succes te zijn…

Na de pauze hebben we dan enkele bomen gepresenteerd in onze club-tokonoma, en één en ander in de praktijk uitgeprobeerd. Vaak kan je dan kleine veranderingen uitvoeren bij je presentatie om deze dan gezamenlijk met de andere clubleden te beoordelen. Over het algemeen is iedereen het er dan wel over eens welke tafel, accent, enz de beste keuze is voor de desbetreffende boom. Maar je moet ook steeds rekening houden met het tijdstip wanneer je je boom presenteert. De presentatie moet altijd het huidige seizoen of het seizoen dat er aankomt accentueren. De tafel die je gebruikt moet goed passen bij je boom, en zeker niet de aandacht van de boom wegtrekken. Er moet een contrast zijn tussen het loof van je boom en je accentplant. Probeer ook altijd symmetrie te vermijden. Gebruik bijvoorbeeld geen bloeiende accentplant bij een boom in bloei. Je hebt dan ook nog niet alleen de breedte van je opstelling, maar ook in de diepte kan je heel wat veranderingen aanbrengen die tot een verbetering van je presentatie kunnen leiden…

Als voorbeeld een presentatie van een Larix…

Toch niet mis hé? Hieronder nog een opstelling met een Acer palmatum, met twee verschillende tafels en accentplanten. Welke opstelling heeft jouw voorkeur?

We hebben nog meerdere voorbeelden uitgeprobeerd tijdens deze avond. We zijn niet altijd tot een optimaal resultaat gekomen, omdat we gewoonweg niet altijd de juiste accentplant of de juiste tafel ter beschikking hebben staan. Soms moet je dan gewoon roeien met de riemen die je hebt, of op zoek gaan naar beter of meer correct materiaal om je bomen mee te presenteren. Een goede planning vooraf kan ook al veel wonderen verrichten, zorg dat je goed voorbereid bent als je gaat tentoonstellen…

Het is niet altijd even eenvoudig om een goede presentatie te bekomen, er komt namelijk toch wel wat denkwerk bij kijken als je het zo goed mogelijk wil doen. Maar het blijft natuurlijk een mooi en interessant onderwerp om opstellingen in groep te bespreken, en kijken wat iedereen er van vind. Meestal kwamen we wel overeen, of tot een mooie oplossing of consensus…

Onze dank aan Udo om nog eens bij onze club langs te komen, het was weer zeer boeiend!

Tot de volgende!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »