Vergadering 6 november 2017 – Vervolg van het Pinus project

In oktober 2014 hebben we bij Eda Uchi Kai een project opgestart met Pinus sylvestris als boomsoort, waarbij de clubleden aan een heel voordelige prijs een startplant yamadori Pinus sylvestris konden aanschaffen, waarbij we dan gezamenlijk de evolutie van deze bomen over de jaren zouden gaan opvolgen. We kennen allemaal wel de mooie kwaliteiten die deze boomsoort kan bezitten. De mooie schors, de flexibiliteit van zijn takken, en de prachtige dode hout partijen die soms zeer interessant kunnen zijn, ze maken er immers een ideale soort van om er bonsai van te maken. We zijn ondertussen al drie jaar verder na de start van dit project, en sommige bomen gaan nu al naar het stadium van verfijning. Enkele andere bomen zijn nog niet zo ver, en vragen voorlopig nog andere prioriteiten van de eigenaars. Maar het blijft mooi om te zien hoe een boom op relatief korte termijn  kan evolueren…


Elke boom uit het project werd weer stuk voor stuk besproken. Eerst waren de eigenaars aan het woord, die de specifieke verzorging tijdens het laatste jaar van de boom meegaven. Heeft de boom een verpotting gehad? Welke bemesting is toegepast? Is er snoei of naaldenpluk gebeurd? Is er iets aan de vormgeving gedaan, enz? Daarna was het de beurt aan Jean-Paul Polmans die dan zijn visie op de bomen gaf. Jean-Paul werkt al vele jaren met deze boomsoort, en heeft er natuurlijk al veel ervaring mee. Maar ook door bepaalde ideeën uit te proberen en te zien hoe de bomen er op reageren, leert hij nog altijd bij. Punten zoals de gezondheid van de boom en de algemene hygiëne, toekomstvisie op korte en langere termijn, eventuele toekomstige potkeuze zijn slechts enkele dingen die besproken werden. Teveel om hier alles wat verteld werd op te sommen, maar graag toon ik jullie nog enkele bomen uit dit project waar je de evolutie op korte termijn kan zien…

Eerste voorbeeld dat we hier tonen is de Pinus sylvestris van clublid Martin. Op de eerste foto zie je de startplant zoals hij was eind 2014, een nog vrij recent uitgegraven yamadori Pinus sylvestris…


1 jaar later – eind 2015 – heeft deze boom al zijn eerste vormgeving gehad…


En dan het resultaat na slechts drie jaar werken op deze boom. De boom is ondertussen opgepot in een bonsai schaal, en Martin heeft ook al heel wat backbudding kunnen realiseren. Nu komt de fase van verfijning er aan, waar er ngo wat gewerkt kan worden aan de vormgeving. Als het verder goed gaat met deze boom, zal deze over een paar jaar al zo goed als klaar zijn voor een eerste keer tentoongesteld te worden! Zo snel kan het dus gaan…

Tweede voorbeeld is het exemplaar van Lydia. De eerste foto is van de ruwe startplant die eind 2014 is genomen, en op de volgende foto zie je hoe de boom er gisteren (drie jaar later dus) bij stond. Ook deze den staat ondertussen in een bonsai schaal, en heeft al een ruwe eerste vormgeving gehad. De boom heeft nu meerdere opties om mee verder te gaan…


Laatste voorbeeld dat we hier tonen is het exemplaar waar Marinko indertijd mee aan de slag is gegaan. Eerste foto is dus opnieuw het startmateriaal…


In 2015 – 1 jaar later – toonde deze boom al dat er veel groeikracht in zat…

Drie jaar na het opstarten van dit project, staat ook dit exemplaar al in een bonsai schaal. De boom is nu krachtig en gezond genoeg om aan de verdere vormgeving te gaan werken. Ook hier zal er dus vrij snel al een behoorlijk resultaat neer gezet worden op een toch relatief korte tijd…


Zoals jullie kunnen zien kan het dus wel behoorlijk snel vooruit gaan met deze boomsoort. Maar uiteraard moet alles stap voor stap gedaan worden, en kan er enkel op sterke en gezonde bomen gewerkt worden. Als de bomen er nog niet klaar voor zijn, is je eerste taak nog altijd om ervoor te zorgen dat de boom het naar zijn zin krijgt, en goed begint te groeien. In sommige gevallen kan je soms ook beter anders te werk gaan, en bijvoorbeeld kiezen om te gaan enten. Zeker als de stamvoet en basis goed zijn, maar je enkel loof hebt dat veel te ver af zit. Dit kost mogelijk een paar jaar extra werk vooraleer men aan de slag kan qua vormgeving, maar zal op lange termijn alleen maar voordelen gaan opleveren. En sommige bomen hebben nu eenmaal ook meer tijd nodig om zich aan te passen aan het leven van een boom in een schaal. Eerst moet er altijd een goede balans gevonden worden tussen gezonde wortels en gezond loof. Als de bomen zich eenmaal goed in hun vel voelen, zal je automatisch beloond worden voor je extra geduld…

Voor de tokonoma opstelling van de maand november had clublid Walter B. een Larix meegebracht die langzaam aan zijn gouden herfstkleur begint te krijgen. Als accent werd een varentje gebruikt, waar je ook al duidelijk kan zien dat het ondertussen al herfst is…

Detail van de wortelvoet en de bemossing:


Om af te sluiten toon ik jullie graag ook nog een foto van bovenstaande Larix, maar dan in de beginfase toen de boom nog maar recent was uitgegraven. Deze foto dateert van 2006, wat wil zeggen dat dit het resultaat is van iets meer dan 10 jaar werken aan de boom. De boom begint nu aan het stadium van verfijning, en zal met de jaren alleen nog mooier worden…


Iedereen nog veel bonsai plezier toegewenst, en vergeet zeker niet te genieten van de mooie herfstkleuren…

Tot de volgende!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »