Vergadering 6 juni 2016 – Lezing Dominique Bosch

Letterlijk vertaald betekend het woord bonsai gewoon “boom in pot”, maar het zal wel duidelijk zijn dat een bonsai veel meer is dan dat. We kunnen immers niet elke boom die in een pot staat zo maar een bonsai gaan noemen, daar komt natuurlijk veel meer bij kijken dan dat. Er zijn verschillende manieren om tot een rijpe en volgroeide bonsai te geraken, maar meestal gaan we van start met het zogenaamde ‘startmateriaal’. Op zich maakt het niet zoveel uit waar je het haalt, maar in principe is dit startmateriaal dan nog nooit bewerkt om een bonsai te worden. Er wordt tegenwoordig weliswaar startmateriaal speciaal opgekweekt in volle grond om ooit bonsai van te maken, maar een yamadori of plant uit een tuin of het tuincentrum is dan nog niet bewerkt door ons bonsai liefhebbers. Dit startmateriaal wordt dan tijdens een eerste vormgeving omgevormd tot een pre-bonsai, en na ‘x’ aantal jaren training kunnen we pas gaan spreken van een bonsai. Dit proces neemt dan altijd meerdere jaren in beslag…

EUK vergadering 5 juni 2016 - Lezing Dominique Bosch 000

EUK vergadering 5 juni 2016 - Lezing Dominique Bosch 001

Onze gastspreker voor deze vergadering was Dominique Bosch uit Nederland. We hebben hem al eens te gast gehad voor een demonstratie op ons bonsai kamp, maar hij is ondertussen ook al een paar keer naar Japan afgereisd, om daar de fijne knepen van het vak aan te leren in bonsai kwekerij Taisho-En. Via een foto-presentatie heeft Dominique ons dit keer wat meer verteld over hoe je stap voor stap aan bonsai kunt werken, en welke verschillen er zijn in het opkweken van bonsai tussen het oosten en het westen. Welke technieken kunnen er gebruikt worden om het proces naar een volwaardige bonsai eventueel wat te versnellen, of om uit minder geschikt startmateriaal toch nog het beste uit te halen.

EUK vergadering 5 juni 2016 - Lezing Dominique Bosch 002

Aan de hand van allerlei voorbeelden konden we stap voor stap zien hoe je van startmateriaal een bonsai maakt, en welke technieken daarbij gebruikt zijn geweest. Dominique had ook een heel mooie Juniperus ‘Itoigawa’ meegebracht die hij in de kwekerij in Japan gerestyled heeft. Na de vormgeving in Japan had hij besloten om deze boom aan te kopen, en te laten importeren naar Nederland. Er is natuurlijk nog wel wat werk aan, maar via de foto’s konden we goed volgen hoe deze boom geëvolueerd is. Via nog enkele andere voorbeelden konden we ook hun evolutie telkens volgen. Hij legde ons dan steeds uit welke technieken er gebruikt waren, zoals het verpotten, enten, of het splijten van een tak, enz. Er zijn vele manieren om je boom te verbeteren, maar het is natuurlijk steeds kwestie om de meest passende oplossing te vinden. Net zoals Rome wordt een bonsai niet op 1 dag gemaakt. Geduld hebben, en goed nadenken over de toekomst van je boom is zeker een voorwaarde om tot een deftige bonsai te geraken.

EUK vergadering 5 juni 2016 - Lezing Dominique Bosch 003

Deze lezing was weer heel interessant, en deze avond was dan ook weeral snel voorbij. Het was weer heel aangenaam om Dominique in ons midden te hebben, je merkt duidelijk de passie die hij heeft voor bonsai als hij er over verteld. Ik denk dat ik mag zeggen dat het publiek ook weer genoten heeft, en tevreden terug naar huis is gekeerd. Eentje onder ons had zelfs graag nog een bepaald boompje mee naar huis genomen, maar we hebben dat nog net kunnen verhinderen… :P

EUK vergadering 5 juni 2016 - Lezing Dominique Bosch 004

Zo, de laatste vergadering van dit voorjaar zit er weeral op. We hebben nog een groeps-evenement gepland voor de grote vakantie, maar dat dient nog wat verder uitgewerkt te worden. Binnenkort meer info hierover! Maar eerst gaan we nog de zomer inzetten met onze Eda Uchi Kai Club BBQ. Deze zal op zondagavond 3 juli 2016 vanaf 17 hr doorgaan in ‘De Plak’ in Diepenbeek, in het gebouw waar onze tentoonstelling van dit najaar zal plaats vinden. Een unieke gelegenheid om dit gebouw nu al eens te bekijken! En om het feestje ‘af’ te maken zal er ook een mini-bonsai tentoonstelling en tombola aan gekoppeld worden. Iedereen (ook niet club-leden zijn welkom!) wordt vriendelijk uitgenodigd voor deze BBQ. Inkomkaarten zijn al beschikbaar via Bonsai Studio Momiji bij Jean-Paul, en ook bij Lydie kan je terecht voor inkomkaarten. Of je stuurt gewoon een mailtje naar info@edauchikai.be als je er bij wil zijn!

euk club bbq

Een prettige vakantie toegewenst aan iedereen, en tot de volgende !!!!

Mvg Hans

 

Dit bericht is geplaatst in Vergaderingen 2016 met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.