Vergadering 4 april 2016 – Verpotting door Alain de Wachter

Het is ondertussen weer de tijd van het jaar waar we onze bonsai kunnen verpotten. Er is niet echt een exact tijdstip dat je op de kalender kan vastpinnen, maar de algemene regel is om loofbomen net voordat ze gaan uitlopen te verpotten. Coniferen kunnen dan weer iets later op het seizoen verpot worden, maar je wacht er best ook niet te lang mee. Sommige verpotten ook hun coniferen in september, maar of dit werkelijk een voordeel heeft valt te betwijfelen. Dit hangt ook wat af van de nazorg die men kan bieden. En hoe later je op het seizoen verpot, hoe minder tijd er is voor de boom om zich te herstellen voor de winterperiode…

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 005

Voor deze avond hadden we Alain de Wachter gevraagd om eens een verpotting te doen op één van zijn grotere bonsai. Ja, je hoort dit goed. Alain staat bekend voor zijn voorliefde voor shohin bonsai, maar hij heeft ook wel enkele grotere bomen in zijn collectie. Slachtoffer van dienst voor deze avond was een yamadori Pinus sylvestris die Alain zelf ooit heeft uitgegraven in zijn geboortestreek Olen. (Voor de geografische nitwits onder ons; Olen is geen plaats in de Franse alpen, maar een gemeente in de Kempen) Deze den is ondertussen al enige jaren in training, en volgens Alain was het nu tijd om deze boom van een nieuw grondmengsel te voorzien.

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 001

Alain legde ons de voorgeschiedenis van de boom uit, en voor de verfijning van de vertakking was het nu aangewezen om naar een iets kleinere korrelgrootte over te schakelen. Dit zou namelijk bevorderlijk moeten zijn voor een nog fijnere vertakking. De boom had geen nieuwe pot nodig, dus zal deze schaal opnieuw gebruikt worden. Na het woordje uitleg over de boom ging Alain aan de slag…

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 006

Voorzichtig werden de wortels ontdaan van het oude grondmengsel. Zoals je op bovenstaande foto kan zien, heeft deze den al een mooi ontwikkelde wortelpartij. Heel veel wortelsnoei werd er niet toegepast, dit was ook helemaal niet nodig. Enkel de lange omlaag hangende wortels weg zonder pardon weggesnoeid! Tijd om de oude pot opnieuw voor te bereiden, en dan is het handig als je iemand hebt die je boom even kan vasthouden…

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 007

Clublid Martin toont ons even de omvang van zijn buik.. euh, ik bedoel de boom natuurlijk. Terwijl Martin over de boom waakt, wordt de boom geprepareerd met wat draden om de boom stevig te verankeren.

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 008

Voorzichtig wordt de boom in de pot geplaatst, en na wat wikken en wegen over de beste positie in de pot, wordt de boom verankerd met behulp van de aluminium draad…

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 011

 

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 012

 

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 013

Nadat de boom goed verankerd was, werd er met behulp van een schepje overal rondom de wortelvoet wat grondmengsel toegevoegd. En om er voor te zorgen dat het grondmengsel overal tussen de wortels terechtkomt, gebruikte Alain een eetstokje om de korrels tussen de wortels in te ‘duwen’. Wees hier wel altijd heel voorzichtig dat je de wortels niet beschadigt! Je plaatst het eetstokje in het grondmengsel, en dan maak je met het stokje een licht draaiende beweging waardoor de korrels telkens wat dieper zakken. Blijf dit doen tot de korrels niet meer dieper zakken, en ga zo de hele pot rond…

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 014

 

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 015

Een blik op de wortelvoet van deze Olense den…

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 016

Voor deze verpotting gebruikte Alain een grondmengsel van kiryu, akadama en bims. Dit zorgt steeds voor een uitstekende drainage, wat een Pinus toch echt wel nodig heeft. Gebruik zeker geen potgrond bij dennen, daar dit steeds te vochtig zal blijven en dan voor problemen zal zorgen! Hieronder zie je de boom nadat hij wat water gekregen heeft. Alain zal dezelfde avond thuis nog een laag fijnere korrel toevoegen als afwerking. En hierboven op komt dan nog een laagje sphagnum mos om enkele blootliggende wortels te beschermen. Sphagnum mos heeft ook een wortel-bevorderende eigenschap vanwege de ‘thee’ die het mos afscheid bij elke watergift. Alain is ook voorstander om na enkele weken na de verpotting wat ‘Natural compost’ van het merk Sumo toe te voegen. Dit geeft volgens Alain goede resultaten, daar het helpt bij het aanmaken van mycorrhiza. Hierdoor zal de boom zich snel weer veel beter in zijn vel voelen…

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 017
Na deze verpotting was er nog wat tijd over om enkele bomen van clubleden te bespreken. Iedereen kon weer zijn mening en/of advies geven aan de respectievelijke eigenaars. Hieronder enkele bomen die nog besproken werden. We begonnen met de Juniperus thurifera van Martin, die in een vorig leven nog een half-cascade was. Martin was de boom wat beu gezien, en heeft dus een serieuze restyling uitgevoerd. Best mooi resultaat, maar er zal nog hard aan de wortelpartij mogen gewerkt worden om dit in een passende schaal te krijgen! (Let even niet op de controversiële pot die Martin gebruikt heeft)

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 002

Volgende boom was een drietandesdoorn van Firmin. Niet eenvoudig te beoordelen, daar deze al volledig in blad stond. De boom was al mooi uitgelopen overal, en zag er heel gezond uit. Hier mag al gerust wat van de grotere blaadjes weg geplukt worden, om alzo weer wat meer licht binnenin de kroon te laten. Er werden enkele correcties voorgesteld die de boom ten goede zouden kunnen komen…

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 018

En dan was er dit pareltje, een potige drietandesdoorn over rots uit de collectie van Paul & Lydie. Op de foto zie je deze rots niet zo goed, maar het is een prachtig exemplaar. Mooi uitgebalanceerd boompje, dat onlangs nog verpot is geweest in deze passende Bryan Albright schaal. Mits het juiste onderhoud, kan deze alleen maar nog mooier worden…

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 019

En als laatste hadden we nog deze Larix, eveneens van Firmin. Ook deze staat ondertussen weer fris in het groen. Helaas geen optimale takzetting, en vanwege het opsplitsen van beide stammen – wat voor een soort van hertengewei zorgt – is het heel belangrijk dat beide stammen goed bij elkaar passen. Met behulp van een profiel en spandraad is de rechterstam al wat dichter bij de linkerstam gebracht, maar hier zit meer dan waarschijnlijk nog wat spel op. Hier en daar werd er geopperd om met 1 stam door te gaan i.p.v. twee stammen. Maar die beslissing ligt uiteraard bij de eigenaar zelf. In ieder geval geen eenvoudig boompje!

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 020
Voor deze avond had Lydie haar sleedoorn (Prunus spinosa) meegebracht voor de tokonoma opstelling. Deze boom stond weer mooi vol met bloemetjes, een ware streling voor het oog. Een Henk Fresen miniatuur maakte deze opstelling af. We hebben ook nog enkele nieuwe LED-lampjes uitgetest op deze opstelling, om wat extra sfeer te brengen…

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 009
EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 003

 

EUK vergadering 4 april 2016 - Verpotting door Alain de Wachter 004
Tot zo ver het verslag van deze vergadering. Volgende keer gaan we kusamono of accentplanten nog eens onder de aandacht brengen. Het is namelijk ook heel belangrijk om deze weer mooi in orde te hebben tegen onze volgende club-tentoonstelling, die zal doorgaan op 5 en 6 november 2016. Meer info over deze tentoonstelling vind je hier.

De lente is nu definitief gestart, alsook het nieuwe bonsai seizoen. Laat de zon nu maar schijnen, en de bomen goed groeien! Tot de volgende…
 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Vergaderingen 2016 met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *