Vergadering 1 april 2013 – Bemesting van bonsai

Ondanks dat onze bonsai bomen altijd best zo klein mogelijk blijven, is het toch heel erg belangrijk dat ze goed groeien. Tijdens deze bijeenkomst hebben we daarom eens wat dieper ingegaan over het thema “bemesting van bonsai”, misschien wel 1 van meest belangrijke aspecten in het succesvol houden van bonsai. Iedereen weet dat bemesting bij bonsai essentieel is om een goede ontwikkeling van je bomen te garanderen. Het is dan ook een veel omvattend thema waar veel factoren een rol van belang bij spelen. En er zijn natuurlijk ook veel verschillende manieren om je bomen te bemesten, en men mag natuurlijk ook nooit het doel waarom men bemest vergeten. Kortom, een thema waar we zeker de nodige aandacht moeten aan besteden…

EUK 01-04-2013 de paashaas

We hadden niemand minder dan de paashaas op bezoek bij EUK… (1 april!!!!)
 

Jean-Paul Polmans heeft natuurlijk al heel wat ervaring rondom dit thema, hij was dus de uitgelezen persoon om deze vergadering in goede banen te leiden. Al wat JP ons vertelde heeft hij uit eigen ervaring, en dat wil niet automatisch zeggen dat zijn manier van bemesten de goede is. Er zijn verschillende manieren die slechts werken als ze goed uitgevoerd worden door de respectievelijke eigenaars, en hun mogelijkheden om de methodes op te volgen. Zoals bij vele aspecten rond bonsai is het heel belangrijk dat je je doel bij het bemesten van je bomen goed voor ogen houdt. Een boom die in een ver gevorderd stadium zit, dien je anders te bemesten dan een boom in volle ontwikkeling. Veel hangt dan ook nog af van de boomsoort, en de gezondheid waarin de plant zich bevindt. Maar niet minder belangrijk is dat je door zelf te testen en observeren, en door goed te kijken naar je boom veel te weten kunt komen of de boom nu ‘gelukkig’ is of niet. Ken uw bomen, of leer ze kennen, en weet dat elke boom anders reageert op de toegepaste behandelingen. Bemesting is onlosmakend verbonden met je watergift aan je bonsai. Een goed drainerend grondmengsel is dan ook super belangrijk als je veel wil bemesten. Enkel bij een goed drainerend grondmengsel kunnen overtollige en schadelijke zouten wegspoelen. En zorg er ook altijd voor dat uw grondmengsel voldoende water krijgt, zodat het overal goed de meststoffen kan opnemen. Dit kan je bereiken door meermaals achter elkaar water te geven, zodat de kluit overal goed water krijgt.

Probeer je ook niet vast te pinnen op 1 meststof, maar breng variatie op het menu van de boom. Geef zowel organische als anorganische meststoffen, en let er ook op dat de bomen voorzien worden van de belangrijke sporenelementen die in sommige meststoffen wel eens ontbreken. (bij.magnesium, ijzer, enz…) Opgelet met bladbemesting bij sommige soorten die erg gevoelig zijn voor schimmels. In zulke gevallen geef je beter geen bladbemesting om problemen te voorkomen. Als je met mestcakes werkt, is het heel belangrijk dat ze continue vochtig gehouden worden. Enkel dan werken deze mestcakes optimaal! Mestcakes moeten fermenteren om goed te werken, en dat lukt alleen bij voldoende vocht en warmte. Je kan dit bereiken door ze in de mestkrofjes te omhullen met sphagnum mos, en natuurlijk ook door geregeld water te geven. Je kan ook de periode waarin je mest geeft niet vastpinnen op de kalender, elk jaar is het wel anders qua weertype. Maar je geeft best zo lang mogelijk meststoffen, zodat de bomen nooit tekort zouden hebben.

EUK 01-04-2013 004

Ja!!!! Racing Genk heeft weer gescoord….

Verder zijn er nog verschillende soorten meststoffen en hun werking kort besproken. Welke meststoffen je gebruikt, maakt in principe niet zo heel veel uit, als je maar goed beseft wat ze doen, en weet hoe de bomen er gaan op reageren. Ervaring speelt hier dan ook een heel belangrijke rol, alsook het uitwisselen van deze ervaringen onder elkaar. Het zou bijvoorbeeld niet onaardig zijn om een soort database bij te houden voor en door onze leden waar de resultaten van bepaalde bemestingsschema’s worden bijgehouden. We kunnen immers altijd van elkaar bijleren. Zo kregen we van een lid een mooie tip te horen van het oplossen van stekpoeder in het water dat je aan je pas verpotte dennen geeft, om nieuwe wortelgroei te bevorderen. Door het uitwisselen en uitproberen van deze ervaringen kunnen we alleen maar bijleren!

Onze tokonoma opstelling van deze maand werd verzorgd door Paul Verrees. Hij had zijn mooie meerstammige Larix meegebracht, die een mooi nieuw passend schaaltje had gekregen. Een geslaagde combinatie volgens mezelf. Deze boom zal zeker niet misstaan op onze EUK tentoonstelling eind dit jaar! En ook het accent mocht er zijn, een mooi vertakte dwergazalea. En dit was natuurlijk wat aangekleed met gekleurde paaseieren, het was toch immers ook paasmaandag…

EUK 01-04-2013 005

 De tokonoma opstelling met de Larix van Paul V.

Vrolijk Pasen !!!!
 

EUK 01-04-2013 006

Misschien net iets te hoog opgepot, maar lager ging nog niet volgens Paul…
 

Onze dank aan JP voor zijn vakkundige uitleg! Volgende keer doen we een workshop waar we gaan werken aan onze eigen bomen, onder leiding van JP in zijn bonsai studio Momiji. Ook Marcio Meruje uit Portugal komt een handje toesteken, dus dat belooft weer heel interessant te worden…

Tot de volgende…

Hans

Dit bericht is geplaatst in Vergaderingen 2013. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Vergadering 1 april 2013 – Bemesting van bonsai

  1. Jaja, de paashaas kwam op bezoek bij Eda Uchi Kai..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *