Vergadering 8 mei 2017 – Zelkova als bonsai

Deze vergadering hebben we de  Japanse olm – Zelkova serrata – eens wat meer aandacht gegeven. De meest voorkomende stijl bij deze boomsoort is de bezemstijl, en dat heeft dan ook wel wat met zijn in nature voorkomende groeiwijze te maken. De soort wordt soms wel eens verkocht als indoor bonsai, maar kan toch best behandeld worden als buiten bonsai. Zelkova kan wel wat lichte vorst verdragen, en reageert ook vrij goed op bonsai technieken. De soort kan ook heel fijn vertakken, wat kan resulteren in een prachtig winterbeeld als de boom zijn blad heeft laten vallen. Clublid Alain de Wachter heeft met zijn Zelkova (die hij 33 jaar terug uit zaad heeft opgekweekt!)  al meerdere prijzen gewonnen op verschillende bonsai tentoonstellingen. Het is geen overweldigende massieve bonsai, maar wel een heel elegante en fijn vertakte boom, die menige harten van bonsai liefhebbers sneller doet slaan. Alain heeft ons deze avond verteld hoe hij te werk gaat bij deze boomsoort. Snoei, standplaats, bemesting, watergift, opbouw vanaf zaad, stekken of marcotteren, het is allemaal besproken geweest…

Alain’s prachtige exemplaar, waar je nu jammer genoeg niet de vertakking van kan bewonderen…

Grote broer en kleine broer. Of hoe het verhaal ooit begonnen is geweest…

Na de lezing van Alain, hebben we dan nog een aardige selectie Zelkova’s van club leden besproken. Alain gaf telkens zijn mening over de boom, en gaf tips ter verbetering mee aan de respectievelijke eigenaars. Vragen van de clubleden werden beantwoord…

       

Voor de tokonoma opstelling van de avond ging alle eer naar de Potentilla van Martin Tielens. Een prachtig boompje…


Om af te sluiten toon ik jullie nog eens de Zelkova serrata van Alain de Wachter, toen deze boom tijdens de Eda Uchi Kai bonsai tentoonstelling van 2016 prachtig werd gepresenteerd in een tokonoma opstelling…


Geniet er van , en tot de volgende!!!

 

 

Dit bericht is geplaatst in Vergaderingen 2017 met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *