Vergadering 6 december 2010 – Lezing François Jeker

De laatste Eda Uchi Kai vergadering van 2010 zit er op. Onze gast voor deze vergadering was François Jeker uit Frankrijk, die onze club de afgelopen jaren al meermaals bezocht heeft. Hij is ondertussen wel een vaste waarde geworden, en dit keer bracht hij ons een lezing over dood hout bij bonsai.

Het belang van dood hout bij bonsai mag zeker niet onderschat worden, want het dode hout op onze bomen kan voor een heel groot deel bepalen of het geheel als bonsai dan wel of niet goed geslaagd is. Uiteraard moet men veel naar voorbeelden uit de natuur kijken, om te weten hoe dood er uit ziet. Er zijn dan ook veel verschillende boomsoorten, die dikwijls een soort dood hout vertonen dat typisch is voor de soort. Zo heeft Buxus zeer glad dood hout, terwijl dat bij dennen er veel ruwer uitziet. Het is dus heel belangrijk om te weten hoe het dode hout van de soort er uit ziet, als men een stuk dood hout wil creëren. Ook de hardheid van het hout, en de resistentie tegen het rotten verschilt enorm tussen de verschillende boomsoorten.


Moeder natuur is natuurlijk heel moeilijk te evenaren, maar het is toch wel belangrijk dat je de boom eerst goed bestudeert alvorens men te werk gaat. “Luister naar de boom, en laat de boom beslissen” is nog een bekende quote van wijlen John Naka, die bijzonder van toepassing is als men dood hout wil creëren. Aan de hand van allerlei voorbeelden liet François ons zien hoe dood hout er hoort uit te zien, en welke fouten men moet trachten te vermijden. Ook is het heel belangrijk om met het juiste gereedschap te werken, en om zichzelf terdege te beschermen als men werkt aan dood hout. Een ongeluk is namelijk snel gebeurd, je kan dus beter wat voorzichtiger zijn, dan achteraf met de gebakken peren te zitten. Powertools worden grotendeels afgeraden door François, enkel als men niet anders kan mogen ze gebruikt worden, en dan moet je uiteraard ook nog de nodige ervaring hebben.


Aan de hand van enkele voorbeelden uit zijn boek konden we dan zien, hoe men te werk moet gaan, en hoe een pas gesnoeide tak over de jaren kan evolueren naar een prachtig stuk dood hout. Uiteraard speelt bij het maken van dood hout ervaring een heel grote rol, maar het is ook zo dat men al doende bijleert. Dus degene die het nog eens gaan proberen, veel succes er mee!!!!


Zo, dat was het laatste bericht voor dit jaar. Ik wens iedereen uiteraard nog prettige feestdagen toe, en hoop dat 2011 een vruchtbaar en geslaagd bonsai-jaar zal worden…

Tot dan,

Hans

Dit bericht is geplaatst in Vergaderingen 2010. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.