Vergadering 8 november 2010 – Bosbeplantingen

Deze keer hebben we het bij Eda Uchi Kai eens gehad over bosbeplantingen als thema. Deze stijl is vooral bij de beginnende bonsai-liefhebbers heel populair. Maar helaas komt het zeer vaak voor dat een dergelijke beplanting meer weg heeft van een gedumpte hoeveelheid bomen in een schaal, dan een verschijning van een bos. We hebben daarom deze stijl eens van wat dichterbij bekeken. Allereerst werden wat bossen die de leden zelf meegebracht hadden in groep besproken…
En na de theorie van de besprekingen van de meegebrachte bossen, hebben we met z’n allen eens de stap naar de praktijk van een bosbeplanting gedaan, en met de groep een mooi lorkenbos in elkaar proberen te steken…


Ik meen te mogen zeggen dat we als groep toch een heel mooi resultaat hebben kunnen neerzetten…


Uiteraard is dit een eerste stap in het leven van dit bos. Er zijn nog meerdere jaren verfijning nodig om tot een goed resultaat te komen, maar de start is volgens mij alleszins geslaagd te noemen.

Ik denk dat iedereen van onze club hier wel wat uit geleerd heeft, en dat het maken van zulke bossen zeer fraaie resultaten kan opleveren. Het startmateriaal hoeft ook niet meteen al te spectaculair zijn, want zelfs met wat minderwaardige boompjes – die je normaal niet zou gebruiken als solitair – kan je heel mooie resultaten bereiken. Het maken van zo’n bos is dan ook een zeer dankbare bezigheid als het goed gedaan wordt. Er bestaan veel regeltjes om alles in goede banen te leiden, maar soms moet je er ook niet te veel over nadenken, en vanuit je ‘buikgevoel’ te werk gaan…

Volgende vergadering begin december zal een lezing zijn over dood hout door niemand minder dan François Jeker. Alles wat we moeten weten over dood hout zal dan uit de doeken gedaan worden…

Tot de volgende keer!

Dit bericht is geplaatst in Vergaderingen 2010. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.