Vergadering 6 september – Buxus en Picea

Deze vergadering hebben we deze twee boomsoorten eens wat meer onder de loep gelegd, namelijk Buxus en Picea, en deze onder elkaar besproken. Het zijn twee soorten die bij de ene het al wat beter doet als bij de andere. Veel verzorgingstips werden dan ook onder elkaar uitgewisseld…Zo staat Buxus bekend als een kalkminnende plant. Een gele bladrand wijst meestal op een gebrek aan magnesium. Daarom kan de soort goed genieten van een geregelde gift van extra magnesium zoals bitterzout of kieseriet. In de winterperiode is er mogelijk wel een bruine bladkleur van nature uit, afhankelijk van de soort. Dus je hoeft daarom nog niet onmiddellijk te gaan panikeren. In deze periode ontwikkelen zich ook volop bloemknoppen op Buxus, die op enkele knopjes na volledig weg gehaald kunnen worden door ze met duim en wijsvinger in een draaiende beweging los te maken, om de plant niet te fel uit te putten. Je kan best enkele knopjes laten zitten, zodat je goed kunt zien wanneer de plant weer actief wordt, dit voor het tijdstip van een eventuele verpotting goed in te schatten. Belangrijk is ook dat je de soort goed laat doorgroeien alvorens terug te snoeien. Er te kort op zitten legt namelijk de groei nogal snel stil. Ook hoorde ik her en der dat wat extra organisch materiaal in het grondmengsel – zoals turf of wat potgrond – de soort ten goede zou komen.Picea staat bij de bonsai liefhebber wat bekend als een ietwat moeilijkere soort. Sommige zeggen dat ze ze liever niet meer in hun collectie hebben, daar ze er steeds problemen mee hebben gehad. En bij anderen groeit de soort dan net wel goed. Ligt het aan de verzorging, of het water dat men geeft? Het is in ieder geval niet altijd even duidelijk. De soort staat er ook bekend voor dat ze zeer slecht reageert op zuren. Bladbemesting wordt daarom meestal ook afgeraden. Enkel met coniferenbalsem van Neudorff zijn de resultaten bevredigend te noemen. In principe verdraagt de soort goed volle zon, en een goede watergift. (Niet altijd vochtig houden, tussen de watergift in het grondmengsel de tijd geven om eens op te drogen) Picea’s zijn ook vrij gevoelig voor ongedierte zoals spint. Een preventieve behandeling kan dus zijn nut hebben. In ieder geval dien je dit steeds goed op te volgen, en effectief te handelen als de eerste symptomen opduiken.

Volgende maand staat een workshop pottenbakken met Bryan Albright op het programma. Het verslag zal hier terzijnertijd natuurlijk ook weer verschijnen.

Tot de volgende,

Hans

Dit bericht is geplaatst in Vergaderingen 2010. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.