Vergadering 3 mei 2010 – Maarten van der Hoeven

Het houden van Pinus als bonsai is niet zo eenvoudig als sommigen wel eens denken. Vooral over snoei- en nijptechnieken lopen de meningen dikwijls nogal eens uiteen. Veel heeft uiteraard te maken met het klimaat, het grondmengsel waar de boom in staat, en hoe je de boom bemest en water geeft. Voor de eigenaar is het altijd heel belangrijk om goed te beseffen wat hij doet, en waarom hij dat dan doet. Want er zijn meerdere redenen om een den te snoeien. Zo kan je dennen snoeien voor naaldverkleining, of voor backbudding. Waarom snoei je nog de knoppen van Pinus? Om de boom te laten vertakken, de groei te remmen, of de boom te verkleinen? Maarten heeft ons tijdens deze vergadering zijn ervaring met het snoeien van Japanse dennen uitgelegd.


Aan de hand van enkele voorbeelden legde Maarten ons uit wat de mogelijkheden zijn. Een dosis gezond verstand brengt je al een eind op weg, en als je je bomen goed kent, zullen ze in principe ook goed reageren op de toegepaste snoeitechnieken. Aan ons om er voordeel uit te halen!

Tot de volgende zitting!

Dit bericht is geplaatst in Vergaderingen 2010. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.